Dat de ene buddy-movie de andere niet is bleek weer eens toen Eddie Murphy en Owen Wilson geforceerd leuk aan het doen waren in I Spy. En ook Jackie Chan viel op zijn bek toen hij in The Tuxedo aan een onleuke Jennifer Love-Hewitt werd gekoppeld. Chemie is nu eenmaal alles, en niet alleen in de Nederlandse politiek. @@@ (Niet slecht).

Redelijk vervolg op Shanghai Noon, waarin Jackie Chan en Owen Wilson dit keer in negentiende eeuws Londen belanden.

Melig

Na die zeperds valt Shanghai Knights des te meer mee, ook al is het een plichtmatig vervolg op het verrassende succes Shanghai Noon. Maar zet Jackie Chan en Owen Wilson bij elkaar en het wordt vanzelf leuk, bleek drie jaar terug al in Shanghai Noon. In deze western speelde Jackie Chan ene Chon Wang, wat werd uitgesproken als John Wayne. Erg melig, maar net zo aanstekelijke als de stonede surfer-praatjes van Owen Wilson.

Vette knipogen

Shanghai Noon keek niet op een paar anachronismes of vette knipogen naar de kijker, en in Shanghai Knights is dat niet anders. Wanneer Chan zijn maatje Wilson weer terugvindt in New York heeft deze hun kapitaal er doorheen gejaagd en daarnaast ingezet op het vervoermiddel van de toekomst: de zeppelin. Want met die automobielen wordt het natuurlijk nooit wat. En zodra de twee naar Londen zijn afgereisd lopen ze uiteraard niet alleen Jack the Ripper, maar ook een piepjonge Charlie Chaplin tegen het lijf.

Uitgemolken

Deze knipogen liggen er doorgaans zo dik bovenop dat de grap doodvalt. Gelukkig compenseert het duo deze flauwiteiten met smakelijke improvisaties (Wilson) en het bekende acrobatische vechtwerk (Chan).Dat er een diamanten zegel moet worden gevonden, een puzzel opgelost, een meisje gered én een vader gewroken doet nauwelijks ter zake. Shanghai Knights is leuker dan de vorige films van beide heren, maar de formule is na twee delen wel uitgemolken. Dat bleek ook in de VS, waar de film maar net zijn budget terugverdiende. Waarschijnlijk hoeven we over drie jaar dus geen nieuwe Shanghai-film te verwachten.

De Volkskrant: "geslaagd vervolg"
In 50 zalen.

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm