Samantha Morton viel eerder al op als de doofstomme vriendin van Sean Penn in Woody Allens Sweet and Lowdown en als 'precog' in Steven Spielbergs Minority Report. In Morvern Callar schittert ze in de titelrol, als Schots winkelmeisje met een opvallend pragmatische instelling. @@@@ (Aanrader)

Intrigerend drama over een meisje dat na de zelfmoord van haar vriend schijnbaar moeiteloos doorleeft.

Manuscript

Morvern Callar had zich kerst iets anders voorgesteld. Maar als ze thuiskomt heeft haar vriend, nadat hij zijn roman op de computer heeft afgerond, zelfmoord gepleegd. Een verklaring voor zijn wanhoopsdaad krijgt ze niet, maar hij heeft wel een leren jas, een aansteker en een bandje met muziek voor haar achtergelaten. Aan deze kadootjes voegt Morton, die nauwelijks geschokt lijkt maar eerder opportunistisch overkomt, haar vriends roman toe. Ze verandert de naam van de schrijver in de computer, draait het manuscript onder haar naam uit en stuurt het naar een uitgever. Vervolgens gaat ze met een vriendin uit om nog iets van de kerstsfeer mee te pikken.

Rugzak

Is Morvern Callar verdoofde door rouw of een gewetenloze lijkenpikster? Geen van beiden, lijkt het, maar omdat je niet achter de grote ogen van de intrigerende Samantha Morton kan kijken blijft de film tot aan het eind boeien. Sterker nog, Morton blijft je sympathie houden, al doet ze de meest vreemde en vreselijke dingen. Ze is vooral heel praktisch. Zo zaagt ze haar vriend eerst in stukken, want dan kan ze hem in haar rugzak gemakkelijk vervoeren om hem zelf te begraven.En zelfs als ze van zijn geld in Spanje de bloemetjes buiten gaat zetten kan je haar gedrag niet afkeuren. Want zij maakt tenminste nog wat van het leven, terwijl haar navelstaarderige vriend er zonder duidelijke reden een einde aan maakte, net toen hij zijn boek af had.

Vreemde, maar mooie, dromerige film, met fraaie beelden en een originele soundtrack.

www.warprecords.com/morverncallar/www.companypictures.co.uk/flashed/launch_flash.htmlDe Volkskrant: "een formidabele prestatie (van) Samantha Morton"
In 7 zalen.

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm