Aan de hele reeks prijzen die Spirited Away al wist binnen te slepen(Gouden Beer van Berlijn, Oscar Beste Animatiefilm, Beste Film Cinekid) werd onlangs de Silver Scream Award toegevoegd, de publieksprijs van het Festival van de Fantastische Film. Behalve dat dit weer eens bewijst dat het FFF-publiek niet alléén op bloed en horror uit is, geeft het ook aan dat Japanse animatiefilms op eenzame hoogte staan. @@@@ (Aanrader).

Bekijk hier de trailer

Prachtige en sprookjesachtige anime-film voor jong en oud.

Pokemon-shit

Tenminste, als je verder kijkt dan de doorsnee Pokemon-shit en vergelijkbare, snel in elkaar gedraaide zielloze tekenfilmrommel. Spirited Away (of 'Sen to Chihiro no Kamikakushi', zoals de puristen liever zeggen) komt van de makers van Princess Mononoke. Als die titel u niets zegt kan dat kloppen, want de film werd in Nederland nooit uitgebracht en was alleen op festivals te zien.

Pretpark

Dat lot blijft Spirited Away gelukkig bespaard, zodat u nu met het hele gezin (of alleen) op reis kunt gaan met de 10-jarige Chihiro. Op weg naar haar nieuwe huis neemt pa de verkeerde afslag en belandt het gezien via een tunnel in een ogenschijnlijk uitgestorven pretpark. Dat er desondanks royale schalen met eten staan bevreemdt Chihiro's ouders geen moment en uitgehongerd vallen ze aan. Ettelijke momenten later zijn ze in varkens veranderd.

Het Japanse nichtje van Harry Potter

En dat is nog maar het begin van de wonderlijke nachtmerrie van Chihiro, die als een Japanse Alice in Wonderland -of het Japanse nichtje van Harry Potter, als dat u meer overtuigt- belandt in een wereld die wordt beheerst door monsters, draken en andere sprookjeswezens. Haar leerzame reis levert een prachtig getekend fantasievol sprookje op voor -ik zeg het nog maar eens- jong en oud.

Het Parool: "overdonderend rijke fantasie (..) een van de beste films van het jaar"
De Volkskrant: "schitterende invallen en vreemde wendingen maken van Spirited Away een meesterwerk"
In 11 zalen.

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm