De uit Limburg afkomstige regisseur Pieter Kuijpers (Westenwind) liet zich voor zijn speelfilmdebuut inspireren door de gewelddadige gebeurtenissen rond de Bende van venlo, begin jaren negentig. Zijn stijlvolle aanpak levert de beste Nederlandse misdaadfilm op sinds Lek. @@@@ (Aanrader)

Bekijk hier de trailer

Tandartszoon

Ook thematisch doet Van God Los aan Lek denken. In Lek ontstond een ongezonde band tussen rechercheur Cas Jansen en crimineel Victor Löw ("we worden weer een team- als jij niest, word ik verkouden"). In Van God Los laat tiener en tandartszoon Stan (Egbert Jan Weeber) zich op dezelfde wijze meeslepen door kleine crimineel Maikel (Tygo Gernandt): "wij samen tegen de rest- wat mij gebeurt, gebeurt jou ook." Samen met junkie Sef (Mads Wittermans) blijken ze in staat tot heel wat grotere criminaliteit, waarbij de slachtoffers nauwelijks te tellen zijn.

Overtuigend

Er is nog een belangrijke overeenkomst: in Lek liet 'soapie' Cas Jansen zien wel degelijk te kunnen acteren op het grote doek, en in Van God Los geldt dat ook voor Egbert Jan Weeber, Angela Schijf en Tygo Gernandt. Wie op grond van respektievelijk Oesters van Nam Kee (Weeber), Ik Ook Van Jou (Schijf) en Naar de Klote! (Gernandt) had geconcludeerd dat de bioscoop een maatje te groot zou zijn voor deze jonge acteurs heeft het mis gehad. Dat het drietal dit keer wel overtuigt is te danken aan goede acteursregie, een doordacht script én een gedurfde vormgeving.

Rijkeluiszoontje

Van God Los zet meteen sterk in, met een afrekening, gevolgd door hallucinerende carnavalsbeelden. Dat zet meteen de toon, en de wat slome voice-over van Stan becommentarieert het geheel. Dat hij wat voorlezerig klinkt (een euvel bij de voice-over in ik Ook Van Jou) stoorde mij dit keer niet: Stan is tenslotte een schuchter rijkeluiszoontje dat in het verkeerde milieu belandt. Zijn keiharde overgang naar volwassenheid wordt subtiel aangegeven op het moment dat hij -na zijn eerste moord- zijn jeugdige petje en sportkleren inruilt voor een lederen lefgozer-jack.

Venga Boys

Van God Los zit vol met dat soort fraaie details. De naïeve Anna die Angela Schijf speelt wordt perfect getypeerd door haar voorkeur voor de domme muziek van The Venga Boys. Als Tygo Gernandt in slow-motion in de schaduw komt aanlopen lijkt Maikel wel het silhouet van een schurk uit een western, bigger than life, en tegelijk gevaarlijk echt. En de typering van maffiose Turkse coffeeshophouders als de echte schurken uit het verhaal is al net zo treffend: het Turkse koffiehuis waarin de deals worden gesloten is heel herkenbaar, maar tegelijkertijd lijkt de sfeer zo uit een maffiafilm te komen.Tot slot mag de mini-rol van Huub Stapel als de tandarts die nooit tijd voor zijn stiefzoon heeft niet onvermeld blijven: het is met voorsprong de meest hilarische cameo van het jaar, in de tot nog toe sterkste Nederlandse film van het jaar.

Het Parool: "misdaadfilm vol pathos en spanning (..) Kuijpers heeft een soort Goodfellas willen maken en hij is een heel eind gekomen"
De Volkskrant: "genadeloos portret van de provincie (..) ijzersterke film"
In 50 zalen.

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm