NEW ORLEANS - Gewelddadige films zoals Hannibal, Texas Chainsaw Massacre en Halloween maken de maatschappij niet gewelddadiger, maar juist veiliger. Dat is de conclusie van een studie door twee economen van de universiteit van Californië.

Potentiële herrieschoppers dwalen niet door de straten op zoek naar slachtoffers maar zitten in de bioscoop, aldus de onderzoekers.

De studie is gebaseerd op misdaadcijfers in de periode tijdens en na het tijdstip waarop veel mensen naar de film gaan: vrijdagavond en in het weekeinde.

Daaruit blijkt dat het aantal geweldsmisdrijven op de tijd dat de films draaien met 1,1 tot 1,3 procent daalt voor elke miljoen mensen die een gewelddadige film bekijkt.

In de uren na de sluiting van de bioscopen daalt het aantal misdrijven met circa 2 procent. Ook op maandag en dinsdag is het aantal misdrijven lager dan op andere dagen.

Alcohol

Jonge mannen vormen volgens de studie de groep die het meest neigt tot het gebruik van geweld, vaak gevoed door alcohol en drugs. Economie gaat over het maken van keuzes en de onderzoekers gingen uit van de vraag wat mensen met hun tijd zouden doen als zij 's avonds er niet voor zouden hebben gekozen om in de bioscoop naar een gewelddadige film te kijken.

De kans dat zij de straat op zouden gaan nadat zij zich vol hadden laten lopen met alcohol is groot. De afgelopen tien jaar hebben gewelddadige films de Amerikaanse maatschappij daarom behoed voor circa 52.000 geweldsmisdrijven per jaar, denken de onderzoekers.