AMSTERDAM - Een film baseren op een waar gebeurd verhaal staat garant voor media-aandacht, maar de betrokkenen zijn er niet altijd even blij mee. De broers Boudewijn en Ewout H. willen niets te maken hebben met Bloedbroeders, de film over de moord die zij als tieners pleegden.

"We zetten de daders niet neer als gevoelloze beesten, maar houden ze ook niet de hand boven het hoofd."

Bloedbroeders van Arno Dierickx, vanaf donderdag in de bioscoop, is geïnspireerd op de Baarnse moordzaak uit 1961. De film vertelt het verhaal van Simon, die er alles voor overheeft deel te kunnen uitmaken van de wereld van de steenrijke broertjes Arnout en Victor van Riebeeck. Door met hen een moord te plegen, denkt hij dat ze vrienden voor het leven zullen worden.

Engeltjes

Het zijn geen gevoelloze beesten de filmdaders, maar zeker ook geen engeltjes. "Dingen zijn niet zwartwit", zegt Reinier Selen, samen met Edwin van Meurs producent van de film.

"Er zijn mensen die een appèl op ons hebben gedaan, die zeiden dat de daders ook slachtoffers zijn. Onze compassie gaat niet zover dat we ons daardoor laten beïnvloeden, maar we zijn wel zorgvuldig met het linken aan de feiten. We zeggen nergens dat wij het echte verhaal vertellen."

Boos

De daders, die intussen in de 60 zijn, hebben een levensverzekeringsmaatschappij, gevestigd in het landhuis waar de moord is gepleegd. Afgelopen jaar reageerden ze boos op de vermelding van de moordzaak in het blad Quote, dat het tweetal een plaats in de lijst met rijkste Nederlanders toebedeelde. Wat betreft de film houden ze zich tot nu toe stil.

Première

"Wij hebben ze aangeboden Bloedbroeders te bekijken tijdens een speciale vertoning, maar we hebben geen reactie gekregen", vertelt Selen. Ook op de uitnodiging om de première bij te wonen, hebben ze niet gereageerd. "Ze mogen wel blij zijn dat ze zo menselijk worden neergezet door onze personages."

Feiten

Selen produceerde eerder onder meer Van God Los en Off-Screen, beiden gebaseerd op waargebeurde feiten. "Een waar gebeurd verhaal maakt een film relevanter", vindt hij. "Een verhaal als dat van Bloedbroeders verzin je niet en heeft door de achtergrond veel meer impact."

Hij erkent dat het commercieel gezien ook aantrekkelijk is. "Het trekt de aandacht, maar wij hebben het niet op een sensationele manier gedaan. De film gaat niet over de moord, maar over vriendschap."

Verveling

Dat benadrukt ook Matthijs van de Sande Bakhuyzen, die de rol van Arnout speelt. "Arnout is verveeld", zegt hij over zijn personage. "Hij is steeds op zoek naar iets wat zijn verveling kan verdrijven, maar dat lukt hem slechts tijdelijk. En hij is een geboren leider."

Onrust

De 19-jarige acteur speelde onder meer in de tv-serie De Daltons en in de film Afblijven!. De rol in Bloedbroeders was tot nu toe zijn grootste uitdaging. "Arnout heeft iets in zich, een grote onrust. Dat is heel interessant, omdat je dan zelf ook op zoek blijft naar wat er met hem is."

De hoofdrolspeler zei eerder dat hij de daad van de vrienden in Bloedbroeders niet begrijpt, maar wel het verloop van de gebeurtenissen. Hij hoopt dat het publiek dat net zo goed heeft.

"Dat de mensen zich misschien bijna medeplichtig voelen. En dat ze met een gevoel van onbehagen de bioscoop uitlopen. Je wilt als filmmaker niet dat de mensen na een kwartier de film alweer zijn vergeten."

Bloedbroeders de film