Zwarte komedie over drie rijke verveelde vrouwen die een overspelige man uit de weg willen ruimen. Plat maar doeltreffend vermaak.

Filmmaker Dick Maas beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren tachtig, toen hij in zes jaar drie kaskrakers maakte: De Lift, Flodder en Amsterdamned. In de jaren negentig borduurde hij met nog twee Flodder-films plus een tv-serie vooral door op dat succes. Rond de eeuwwisseling probeerde hij met twee Engelstalige films (Do Not Disturb en Down) tevergeefs een nieuwe markt aan te boren.

Maas-elementen

Met Moordwijven -voorheen De Botox Methode- is Maas weer terug bij af. De internationale ambities zijn ingeruild voor een oer-Hollandse film met vertrouwde Maas-elementen, van synthesizermuziek tot kluchtige grappen. Moordwijven draait om drie rijke en verveelde dames, Kitty (Bracha van Doesburgh), Estelle (Hadewych Minis) en Nicolette (Sanne Wallis de Vries).

Anus bleken

De drie zijn zo onafscheidelijk dat hun dure setjes altijd op elkaar zijn afgestemd, of ze nu in de PC Hooftstraat lopen of naar een plastisch chirurg gaan, hun belangrijkste vrije tijdsbesteding. Hun idee van "samen iets gezelligs doen" is gedrieën de anus laten bleken bij een plastisch chirurg. Maar wanneer de niet al te snuggere Kitty haar man verdenkt van overspel hebben de drie er een nieuwe hobby bij.

Cliff Richard-obsessie

Een scheiding levert Kitty niets op, dus grijpen ze naar zwaardere middelen: een huurmoordenaar. Die vinden ze in de gedaante van een mismaakte moordenaar (Kees Boot) met een Cliff Richard-obsessie. Maar bij de uitvoering van het plan gaat nogal wat mis en al snel stapelen de lijken zich op. Zodat de moordwijven voortdurend nieuwe begrafenisjurkjes -en zelfs zwarte bikini's- moeten aanschaffen.

Kluchtig

Moordwijven is vooral slapstick: als er al een keer iets subtiel op de achtergrond gebeurt -iemand valt in een zwembad- zorgt Maas ervoor dat het ook nog even prominent in beeld komt, zodat de grap niemand in het publiek kan ontgaan. De verbale humor is van hetzelfde kluchtige kaliber want vooral gebaseerd op misverstanden en langs elkaar heen praten.

Naked Gun

De drie actrices, Bracha voorop, weten gelukkig ook nog wat geestige subtiele gebaartjes in de film te smokkelen want voor Maas telt vooral het grote gebaar, tot en met de van Naked Gun 33 1/3 gepikte finale. Maas mikt dan ook op hetzelfde grote publiek dat massaal (2,3 miljoen) naar Flodder ging. Het is hem gegund dat Moordwijven ook weer een succes wordt, maar zijn platte komedie zet de klok wel twintig jaar terug.

In 86 zalen