In Hollywood hebben ze er flink spijt van dat ze Robert Benigni voor La Vita e Bella een Oscar voor Beste Acteur gaven. Eigenlijk al meteen, want toen de hyperactieve Italiaanse schreeuwlelijk over de stoelen kwam aangelopen om zijn beeldje in ontvangst te nemen, besefte men dat hier wellicht een al te enthousiaste nar was binnengehaald. #

Espresso

Voormalige stand-up comedian Benigni maakte in Italië een aantal amusante komedies en wist ook in zijn Amerikaanse debuut Down by Law de juiste toon te raken. Maar sindsdien is hij vooral het cliché van de luidruchtige Italiaan, of, zoals een Amerikaans filmblad hem typeerde: het bewijs dat te veel espresso niet goed is voor een mens.

Benigni ging echter onverdroten door met films maken en vergreep zich vorig jaar aan het Pinocchio-sprookje. Uiteraard speelde hijzelf de hoofdrol van leugenachtige poppenjongen; dat hij tegen de 50 liep (en dat inmiddels is) was vast geen bezwaar voor iemand die getuige zijn kwajongens-smile en jeugdig enthousiasme nooit volwassen is geworden.

Razzies

Het big-budget sprookje Pinocchio werd in het Italiaans opgenomen, maar voor de Amerikaanse markt Engels nagesynchroniseerd (in Nederland draait de Nederlandse versie in de meeste zalen). Ik zag geen van de versies, maar kan wel melden dat de Amerikaanse versie niet één gunstige recensie kreeg. Critici vergeleken de enge Benigni met Michael Jackson, en dat was zeker niet complimenteus bedoeld. De film werd bovendien genomineerd voor zes Razzies, de tegenhanger van de Oscar. Hij won er één: voor slechtste acteur. Die kan hij naast zijn Oscar parkeren.

Het Parool: "Pinocchio als hysterisch ADHD-geval (..) liefdeloos en zielloos"
De Volkskrant: "Pinocchio lijdt onder een schematisch scenario en een verkeerd gecaste hoofdrolspeler (..) ijdeltuiterij"
In 66 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm