Thrillers en actiefilms waarin de kijkers met realistische gebeurtenissen de stuipen op het lijf wordt gejaagd lopen het risico dat ze door de actualiteit worden ingehaald. Zoals de scherpschutter-thriller Phonebooth ervoer, toen de Amerikaanse release werd uitgesteld vanwege de Washington-sniper. En de meteorietenaanval op New York uit Armageddon zou na 11 september vast niet zo prettig zijn gevallen. Om die reden verwijderden de makers van The Time Machine een vergelijkbare meteorietenregen uit hun SF-film. Waar kan je in deze barre tijden nog heen zonder dat de realiteit je inhaalt? Naar het middelpunt van de aarde, zoals Jules Verne! @@@

Terranauten

En dat is precies wat de terranauten in The Core doen. De kern van de aarde is door een oorzaak die pas later wordt ontdekt gestopt met draaien, met de nodige gevolgen voor pacemakers en andere apparatuur. En dat is nog maar het begin, voorspelt professor Keyes (Aaron Eckhart): binnen een paar maanden zal de mensheid terug naar het stenen tijdperk gaan als de kern niet weer op gang wordt gebracht. En dat gebeurt bij de aard-accu niet met startkabels, maar met een paar flinke atoombommen, af te leveren in het kokende hart van de aarde. Vrijwilligers?

Armageddon

Die zijn er: het voortbestaan van de mensheid staat immers op het spel. Er wordt -à la Armageddon- een divers groepje terranauten klaargestoomd: een pedante wetenschapper (Stanley Tucci), een hoogbegaafde astronaute (Hilary Swank), en de ontwerper van een mechanische mol (Delroy Lindo). Want wie in doelgroepen denkt weet: er moet natuurlijk ook een vrouw bij én een zwarte acteur. Gelukkig zijn er betere acteurs gekozen dan de tweederangs spelers die doorgaans in vergelijkbare video-pulp worden ingezet. Uiteraard verdienen arthouse-lievelingen Eckhart en Swank een betere film, maar ach: laat ze tussen alle zware drama's door óók een keer lol hebben met een echte special effects-aktiefilm.

Space Shuttle

Het publiek zal zich trouwens ook uitstekend vermaken bij deze aanstekelijk ouderwetse sf-onzin. Zie de Golden Gate smelten! Zie Rome instorten! Het realiteitsgehalte mag dan laag zijn, toch zagen de makers van The Core zich bijna gedwongen een cruciale scène te schrappen. Want dat astronaute Swank aan het begin van de film bijna verongelukt met haar uit koers geraakte Space Shuttle Endeavour deed iets teveel denken aan een recent Space Shuttle-ongeluk. Zo zie je maar: hoe bizar je film ook mag lijken, de werkelijkheid is vaak nog veel absurder.

Het Parool: "dat alle onzin onbekommerd wordt opgedist heeft een vrolijk effect op de kijker"
De Volkskrant: "glorieuze onzin, spannend en hilarisch tegelijk"
In 54 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm