Geestige animatiefilm waarin Jerry Seinfeld een werkbij speelt die nieuwsgierig is naar het leven buiten de bijenkorf.

Jerry Seinfeld verleende zijn naam aan een scherpe sitcom die negen jaar lang zeer succesvol was, vooral op de Amerikaanse televisie. Bijna tien jaar nadat de laatste show werd uitgezonden ontvangt Seinfeld nog steeds een half miljoen dollar per maand aan rechten van herhalingen van zijn show, plus de inkomsten van de dvd-boxen.

Spielberg

Maar niets doen gaat kennelijk ook vervelen dus bedacht Seinfeld een animatiefilm waarin hij zelf de hoofdrol kon spelen. En wanneer je Jerry Seinfeld heet is het ook geen probleem om contact te leggen met Spielberg om je filmplannen door te praten. Spielberg draafde zelfs op in de grappige trailer van Bee Movie.

New York

In Bee Movie speelt Seinfeld de bij Barry, die op het punt staat werkbij te worden, voor de rest van zijn leven. Maar daar heeft Barry (in de Nederlandse versie ingesproken door Jeroen van Koningsbrugge) nog geen zin in. Hij wil eerst nog even verder kijken dan de bijenkorf, de wijde wereld in. Omdat Barry's korf in Central Park hangt betekent dat: naar Manhattan, New York!

Regendruppels als mokerslagen

Al snel zoemt Barry door downtown Manhattan, als een zwart/geel gestreepte Spider-Man met een iets te dik lijf. Maar de grote stad kent ook grote gevaren en die beginnen voor een bij al bij regendruppels die aankomen als mokerslagen. Barry zoekt een schuilplaats en belandt op de vensterbank van Vanessa (Renée Zellweger/Tekla Reuten), een bloemiste die een zwak heeft voor bijen.

Bijenwetten

Haar schreeuwerige vriend is allergisch en wil Barry al doodslaan, maar Vanessa redt Barry op het nippertje. En wanneer Barry haar vervolgens bedankt overtreedt hij de belangrijkste bijenwet: nóóit met mensen praten! Waarom dat niet mag wordt al snel duidelijk; Vanessa denkt dat ze gek is geworden als ze Barry hoort praten.

Stand up comedian

Verliep de communicatie tussen mens en rat in Ratatouille van Pixar nog met hoofdknikjes en getrek aan haren, Bee Movie van concurrent Dreamworks pakt het simpeler aan: mens en bij kunnen gewoon met elkaar praten. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Seinfeld als stand up comedian vooral verbale grappen in het script heeft verwerkt.

Sting

Woordgrappen over bijen en honing worden niet geschuwd en een ervan draait om Sting -steek, begrijpt u wel? Dat is soms flauw maar vaker leuk, en ook het redelijk onderhoudende verhaal biedt genoeg vermaak voor groot en klein. Een hoogvlieger is Bee Movie misschien niet, maar wel een leuke kerstfilm voor de hele familie.

In 73 zalen (originele versie) plus 107 zalen (Nederlandse versie)