Tamme variant op Charlie and the Chocolate Factory, met Dustin Hoffman als excentrieke speelgoedwinkeleigenaar.

Vorig jaar speelde Dustin Hoffman een van de hoofdrollen in Stranger Than Fiction, een door Zach Helm geschreven film die ook in Nederland een bioscooprelease had verdiend. De samenwerking beviel Hoffman kennelijk zo dat hij meteen tekende voor de titelrol van Helms zelfgeschreven regiedebuut: de familiefilm Mr. Magorium’s Wonder Emporium.

Ontploft haar

Hoffman, met ontploft haar en een raar slissend stemmetje, speelt de excentrieke Mr. Magorium, de 243 jaar oude eigenaar van de magische speelgoedwinkel Mr. Magorium’s Wonder Emporium. Hij heeft Napoleon nog gekend, maar gaat met zijn tijd mee, want in zijn huiskamer zorgt een iPod voor de muziek. Of zou de marketingafdeling daarachter zitten?

Stoute stuiterballen

Hoe dan ook, Magorium is aan pensioen toe en denkt in Molly Mahoney (Natalie Portman) zijn perfecte opvolgster te hebben gevonden. Molly werkt al jaren als manager in de magische winkel en kent de kuren van stoute stuiterballen en de rest van het levende speelgoed. Maar Molly is ook een begenadigd pianiste, een voormalig wonderkind waarop nog steeds het bijna vergeelde etiket ‘veelbelovend’ zit geplakt.

Mutant

Molly tobt met een compositie die ze probeert te schrijven, maar heeft er ook weinig zin in de winkel over te nemen. Magorium lijkt echter doof voor haar bezwaren en houdt vast aan zijn plan. Intussen wordt een dorre accountant (door Magorium steevast’ mutant’ genoemd) ingeschakeld om de winkelinventaris op waarde te schatten.

Hoofddeksels

Deze humorloze Henry (Jason Bateman) ontdooit langzaam door de magische krachten van de speelgoedwinkel. Hij sluit vriendschap met de trouwe klant Eric (Zach Mills, tevens de verteller), een eigenaaardig en daardoor eenzaam jochie dat in elke scène en ander hoofddeksel draagt. Intussen kwijnt het speelgoed weg bij de gedachte dat Mr. Magorium afscheid neemt en het voortbestaan van de wonderwinkel onzeker is.

Charlie and the Chocolate Factory

Mr. Magorium’s Wonder Emporium ziet er fraai uit, maar het verhaal is veel te dun, zeker vergeleken met het sterk verwante Charlie and the Chocolate Factory. De vraag of de wonderwinkel zal voortbestaan wordt aan het slappe slot weinig verrassend opgelost. Maar wel met een vreemde moraal: want sinds wanneer worden in familiefilms creatieve geesten de kop in gedrukt?

Schippers & Schijf

Daar zullen de jonge bioscoopkijkers niet mee zitten: die kunnen zich vergapen aan het grappige speelgoed. Voor hen draait er de film vooral in de Nederlands nagesynchroniseerde versie, met Wim T. Schippers als de speelgoedbaas en Angela Schijf als Mahoney. Dat zou best nog wel eens een verbetering kunnen zijn vergeleken met de vlakke Portman en de slissende Hoffman.

In 2 zalen (originele versie) plus 59 zalen (Nederlandse versie)

Mr Magorium's Wonder Emporium