Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi – Hans Pos

Verfilming van de jaren vijftig strip hinkt op twee benen en is daardoor erg wisselvallig van toon. Met Thijs Römer en Katja Schuurman.
Door NU.nl/André Nientied

Aangezien zo’n beetje alle tv-series en kinderboeken uit de jaren zestig en zeventig zijn verfilmd of tot musical zijn verwerkt grijpen filmmakers inmiddels weer terug op oudere klassiekers zoals De Scheepsjongens van Bontekoe of Kapitein Rob.

Prima Hollandse kost, al is het probleem wel dat het zelfs geen jeugdsentiment meer is voor de babyboomers die met hun kroost naar de bioscoop moeten worden gelokt.

Buizenradio

Bij Kapitein Rob, een strip uit de jaren vijftig, is ervoor gekozen de sfeer van die periode te behouden maar ook aan een modern publiek te appelleren. Dus stammen de aankleding en kostuums uit de jaren vijftig, terwijl de communicatiemiddelen weer wel up to date zijn. Zo herbergt Kapitein Robs ouderwetse radio een hedendaagse computer.

Elfstedentocht

Tevens heeft Rob (Thijs Römer) als gezonde moderne jeugdheld zijn pijp in moeten leveren en plaatst de ouderwets schmierende schurk Professor Lupardi (Arjan Ederveen) hem voor een modern probleem: de opwarming van de aarde. Lupardi knoeit namelijk met het klimaat, en wil de Elfstedentocht saboteren omdat zijn vader was uitgeloot voor de Elfstedentocht van 1963. Dat is erg geestig bedacht.

Weervrouw Katja

Terwijl Kapitein Rob zich erover verbaast dat het de ene winterdag zomer lijkt en de volgende vriest dat het kraakt weet ook weervrouw Paula (Katja Schuurman) niet meer waar ze aan toe is. Intussen verdwijnt er op raadselachtige wijze een geldtransport in een mysterieuze mist en wordt Kapitein Rob ingezet om de politie bij te staan.

Yoto

De scheve kaders en het cartooneske geweld zijn een ode aan de stripachtergrond van Kapitein Rob en ook de personages zijn bigger than life. Maar daar wringt het vaak: zo is het hulpje van Lupardi, de domme Yoto (gespeeld door de anders zo geestige Alex Klaasen, die zo grappig was in Alles is Liefde), vooral heel vervelend.

Pief-paf-poef film

Er worden voortdurend vette knipogen uitgedeeld in Kapitein Rob, zoals wanneer Lupardi opmerkt: “het begint op een ordinaire pief-paf-poef film te lijken!” Doch de film kiest niet voor de volbloed parodie maar blijft ergens hangen tussen familiefilm en satire, tussen Scheepsjongens van Bontekoe en Theo & Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium, als het ware.

Premier Bos

Wouter Bos wordt nog ingezet in een aardig bijrolletje als premier maar intussen krijgt Ricky Koole in een ondankbare bijrol te weinig te doen. Kapitein Rob mixt bewuste kneuterigheid met onbedoelde knulligheid en dat levert een wisselvallige film op die er prachtig uitziet maar uiteindelijk niet leuk of spannend genoeg is.

in 66 zalen

Aanbevolen artikelen