Sicko – Michael Moore

Geestige aanklacht tegen het Amerikaanse gezondheidsysteem dat er in de eerste plaats op uit is winst te maken.

Documentairemaker Michael Moore is inmiddels zo beroemd dat hij zelf het mikpunt is geworden van tendentieuze documentaires als Manufacturing Dissent. Dat weerhoudt de vriendelijke reus er echter niet van met zevenmijlslaarzen door de Amerikaanse porseleinkast te denderen. In Sicko laat hij op onthutsende wijze zien hoe de Amerikaanse gezondheidszorg tekort schiet.

Dure grap

Verzekeren is een dure grap in de VS, dus zijn zo’n 50 miljoen Amerikanen niet verzekerd tegen ziektekosten. Als die ziek worden hebben ze pech, maar kan je nog betogen dat het hun eigen schuld is. Moore richt zijn camera op de 250 miljoen Amerikanen die wél verzekerd zijn. Maar dat kan nog vies tegenvallen als ze ziek worden.

Kafka

Moore komt met een aantal schokkende case-study’s, zoals de jonge vrouw die behandeling van haar kanker niet vergoed kreeg omdat volgens de verzekeraar deze vorm van kanker niet voorkomt op haar leeftijd. Een vrouw die na een auto-ongeluk in bewusteloze toestand naar het ziekenhuis werd vervoerd kreeg de ambulance niet vergoed, want die had ze van te voren moeten aanvragen! Je reinste Kafka.

Gezonde winst

Dergelijke incidenten en uitwassen kunnen natuurlijk overal plaatsvinden, maar in de VS zit er een bewust systeem achter. Amerikaanse verzekeraars proberen namelijk zoveel mogelijk klanten af te wijzen. Zodra verzekeraars moeten betalen zoeken ze een uitweg. Niet een gezonde klant, maar een gezonde winst is hun oogmerk.

Quasi-naïef

Moore gaat vervolgens op zijn bekende quasi-naïeve manier onderzoeken of de gezondheidszorg in andere landen ook zo beroerd is geregeld. Maar in Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië ziet hij tot zijn -gespeelde- verbazing dat de zorg beter en goedkoper is geregeld, soms zelfs gratis. Dat er ook in die landen zelf kritiek is op het zorgsysteem laat Moore maar even buiten beschouwing

Guantanamo Bay

Hij gaat nog een stap verder: hij zoekt een aantal helden van 11 september op –onder meer brandweermannen- die aan hun heldhaftige gedrag gezondheidsproblemen hebben overgehouden. De Amerikaanse regering laat ze letterlijk stikken, maar Moore weet dat de vermeende terroristen in Guantanamo Bay wél goede verzorging krijgen. Dus neemt hij ze in een bootje mee naar de Amerikaanse basis bij Cuba.

Provocerend

Met die laatste provocatie gaat Moore zoals altijd nét even een stapje te ver door slachtoffers voor zijn karretje te spannen. Dat doet echter weinig af aan zijn betoog dat goede gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar moet zijn. Daar valt nauwelijks en speld tussen te krijgen, zeker niet als dat betoog ook nog grappig is.

in 21 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie