Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

De Scheepsjongens van Bontekoe – Steven de Jong

Overtuigend gepimpte versie van het oer-Hollandse jongensboek. Van de maker van de beide Kameleon-films.
Door NU.nl/André Nientied

Steven de Jong trok een groot publiek met de beide Kameleon-films en heeft nu de Friese meren verruild voor de zeven zeeën. De knullige kleinburgerlijkheid van de Kameleon was nog wel voor een Nederlands budget te verfilmen, maar kan je na drie delen Pirates of the Caribbean nog aankomen met De Scheepsjongens van Bontekoe?

Driemasters

Wie de trailer van Scheepsjongens van Bontekoe zag weet dat er goed naar het voorbeeld van Pirates of the Caribbean is gekeken. Zelfs de muziek doet er verdacht veel aan denken. Maar goed, als je wil concurreren met Pirates moet je het goed doen. En dus schuimen ook in Bontekoe de driemasters overtuigend door de zeestormen.

Held Hajo

De held van het verhaal is Hajo (Pim Wessels), die dolgraag wil varen maar niet mag van zijn moeder (Sanneke Bos). Ze wil niet na haar man ook haar zoon aan de wrede zee verliezen. Maar een zeeman hou je niet tegen, dus vaart Hajo toch uit, gevolg door zijn dikke en domme vriend Padde (Billy Zomerdijk). Aan boord sluiten ze vriendschap met leeftijdsgenoot Rolf (Martijn Hendrickx).

Blonde Acda

Het zeeleven valt voor Padde niet mee, maar gelukkig is de schipper van de Bontekoe (Peter Tuinman) een goedaardig man. Padde krijgt een baantje als kokshulpje van Harmen (een geblondeerde Thomas Acda), al brengt hij ook dat er aanvankelijk niet best vanaf. En Hajo kan na een heldendaad in de storm geen kwaad meer doen bij de schipper.

Schipbreuk

Maar na een ongeluk met grote gevolgen lijden de drie scheepsjongens schipbreuk. Ze spoelen aan op een tropisch eiland dat onbewoond lijkt, maar dat uiteraard niet is. Ook deze scènes zijn overtuigend, want voor de locatie is nu eens niet uitgeweken naar Burgers Zoo of een andere neplocatie die voor tropisch eiland moet doorgaan.

Jonge garde

Scheepsjongens van Bontekoe is een geslaagde avonturenfilm die zich zeker uiterlijk kan meten met Amerikaanse voorbeelden. Het acteerwerk van zeker de jongere garde is wat wisselvalliger, vooral de domme Padde gaat op de zenuwen werken. Dat komt ook omdat de film voor sommige scènes te veel tijd uittrekt en nogal eens zaken dubbel uitlegt.

Klapper

Er had makkelijk een kwartier uit de Bontekoe gekund, maar ach: de laatste twee delen van Pirates of the Caribbean duurden ook veel te lang. Deze Pirates of the Bontekoe verdient een groot publiek en zou wel eens de klapper van de komende feestdagen kunnen worden.

in 102 zalen

Aanbevolen artikelen