Beowulf – Robert Zemeckis

Eeuwenoud heldendicht tot leven gebracht volgens de modernste technieken. Met veel bloed en bloot, dus zeker geen Disneyfilm.

Drie jaar geleden deed Robert Zemeckis met The Polar Express een dappere poging een levensechte animatiefilm te maken met vooral menselijke hoofdrolspelers. Maar hoe levensecht de kinderen in dit sprookje er ook uit zagen met hun haren en sproeten, hun dode vissenogen gaven hen de uitstraling van zombies.

Dode ogenprobleem

Inmiddels is de techniek weer verder, al is het dode ogenprobleem nog niet helemaal opgelost. Maar vergeleken met de treinreis van Polar Express zit er in Beowulf zoveel afleiding dat het nauwelijks nog opvalt. Vikingen, monsters, draken, naakte helden en naakte heksen met het verleidelijke uiterlijk van Angelina Jolie- wie let er dan nog op ogen?

Boertig

Beowulf, gebaseerd op eeen legende uit de zevende eeuw, valt te omschrijven als een kruising tussen Lord of the Rings en 300, met een vleugje Shrek voor de lol.

De film begint boertig met een drinkgelag waar koning Hrothgar (Anthony Hopkins) al snel dronken in zijn nakie staat, ter verhoging van de feestvreugde. Maar het feestgedruis wekt ook het monster Grendel, dat bloedig verhaal komt halen.

3-D

Dat gaat er niet zachtzinnig aan toe: de monsterlijke Grendel rukt hoofden af en splijt Denen in tweeën. Vooral in de 3-D versie van Beowulf (in 9 zalen) spat het bloed de kijker tegemoet. Koning Hrothgar telt de volgende dag zijn verliezen en vervloekt Grendel. Maar daar is de stoere Viking Beowulf, de legendarische held, die het monster zal verslaan!

Edele heldendelen

Beowulf (met de stem van Ray Winstone, de kop van Sean Bean en het lijf van Brad Pitt) mag graag over zijn heldendaden opscheppen, maar hij is ook erg moedig. Overmoedig misschien, want hij wacht Grendel op in zijn nakie.

Het levert een spannend maar ook geestig gevecht op, waarbij er steeds net een kaars of een wapen de edele delen van de held bedekt, zoals in de tweede Austin Powers-film.

Naakt met naaldhakken

Beowulf weet het monster te verslaan, en daarmee lijken de problemen voorbij. Tot Grendels moeder Beowulf naar har schuilplaats lokt, in de verleidelijke gedaante van Angelina Jolie, ook al naakt, op een vlecht en naaldhakken na. Zelfs de moedervlek boven Jolie’s rechteroog is meegenomen in de geanimeerde versie en of ze verder ook anatomisch correct is weergegeven kan Brad Pitt het beste beoordelen.

Bloot en bloed

Beowulf is een gedurfde computeranimatieversie van een eeuwenoud verhaal, waarbij bloot en bloed niet wordt geschuwd. Wat dat betreft ligt de film dichter bij 300 dan bij Lord of the Rings.

Disney-vermaak is het zeker niet: met zijn afzichtelijke monsters en bloedige gevechten. Helemaal overtuigend is de computerversie niet (dat ligt toch weer aan die ogen) maar vermakelijk wel, zeker in de 3-D versie.

in 94 zalen

Beowulf

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie