Taaie western over de eigenaardige relatie tussen outlaw Jesse James en een bendelid dat zich ontpopt tot stalker.

De ster van Casey Affleck is rijzende. Jarenlang werd hij beschouwd als niet veel meer dan het jongere broertje van Ben Affleck, een indruk die werd versterkt door Casey's babyface en hoge stem. Maar dezelfde Ben Affleck geeft in zijn regiedebuut Gone, Baby Gone (volgend jaar in Nederland te zien) Casey de kans te laten zien dat hij serieus genomen moet worden.

Clown

Casey deed al aan de drie Ocean's films mee, maar naast sterren als Brad Pitt en George Clooney kreeg hij alleen de kans op te vallen door de clown uit te hangen. In The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford staat hij opnieuw tegenover Pitt, maar dan in een serieuzere rol. Hij is Robert Ford, de man die Jesse James uiteindelijk zal vermoorden, zoals de titel al verklapt.

Authentiek

Er gaan nog wel minstens twee uur overheen voor dat fatale schot eindelijk valt, want Dominik neemt zijn tijd. Hij benut de bijna drie uur die de film duurt vooral om een authentieke sfeer te scheppen, die past bij het wilde westen aan het eind van de negentiende eeuw. Daar slaagt hij met ouderwetse lenzen en ander visuele middelen prima in.

Robert Ford

Pitt staat als Jesse James anno 1881 op een keerpunt in zijn leven: hij wil op 34-jarige leeftijd met pensioen gaan en zich met zijn gezin terugtrekken. Om zich dat te kunnen veroorloven moet hij met zijn bende nog één grote treinoverval uitvoeren. Maar omdat de bende is uitgedund krijgt Robert Ford de kans zich aan te sluiten bij James.

Stalker

De 19-jarige Robert Ford kent Jesse James van de sensatiebeluste stuiverromannetjes die over de outlaw zijn geschreven en door Ford onder zijn bed worden bewaard. Hij steekt zijn bewondering voor JJ ook niet onder stoelen of banken. Dat heette destijds 'dweepziek', maar tegenwoordig noemen we zo'n opdringerig type een stalker.

Geschenk

James vertrouwt Ford dan ook lange tijd niet, en roept zelfs een keer geërgerd uit "wil je nu worden zoals ik, of wil je mij zijn?" Maar op den duur laat hij zich de aandacht welgevallen en schenkt Ford zelfs een pistool- het vuurwapen waarmee uiteindelijk de fatale schoten zullen worden afgevuurd.

Roem

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford is een intrigerende studie over de aantrekkingskracht van roem, die van alle tijden is. Pitt is zelf een ikoon en daarmee uitstekend op zijn plaats in de rol van de charismatische revolverheld. De trage western is zo lang als zijn titel en zal daarom niet aan iedereen besteed zijn, maar de sfeervolle film is het geduld zeker waard.

in 5 zalen