AMSTERDAM - De film The Lord of the Rings, The Fellowship of the Ring die volgende week donderdag in Nederland in première gaat, is niet te zien in Amersfoort, Apeldoorn, Den Bosch, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Heerhugowaard en Purmerend. Dat komt door ruzie tussen de distributeur van films in Nederland en bioscoopconcern Jogchem's, zo heeft een woordvoerder van A-Film Distribution gezegd.

Volgens de woordvoerder van het distributiebedrijf komt het er op neer dat Jogchem's de film boycot omdat het concern niet wil dat commerciële films ook in de filmhuizen draaien.

Directeur J. van Dommelen van Jogchem's zegt dat het probleem tweeledig is. "In de eerste plaats ligt de prijs voor deze film aanzienlijk hoger dan die voor bijvoorbeeld de Harry Potter-film. En ik schat dat de bezoekersaantallen voor The Lord of the Rings in totaal even hoog zullen zijn als nu voor 2,5 week Harry Potter."

Verder speelt het probleem van de concurrentievervalsing, aldus Van Dommelen."De filmhuizen krijgen subsidie van de gemeenten, in sommige gevallen forse bedragen. Dat betekent concurrentievervalsing. Door de subsidie zijn ook de entreeprijzen in de filmhuizen lager, dat betekent dat wij onze prijzen moeten verlagen als we dezelfde film draaien."

Jogchem's boycot de film niet, aldus de algemeen directeur. "The Lord of the Rings draait in zestien van de 23 plaatsen waar wij vertegenwoordigd zijn. We brengen de film alsnog in deze zeven plaatsen als er kopieën vrijkomen. Ik verwacht dat dat over een week of vier is."