Wie denkt dat religieus fanatisme is uitgevonden door de islam doet er goed aan een bezoekje te brengen aan het beklemmende The Magdalene Sisters. De film is zo'n regelrechte aanklacht tegen machtsmisbruik in de katholieke kerk dat het Vaticaan er aanleiding in zag te protesteren toen de film op het festival van Venetië draaide. Het is niet verwonderlijk dat de paus zich zorgen maakte, want The Magdalene Sisters is een sterke film over een onverkwikkelijke episode in de recente katholieke geschiedenis. @@@@

De film speelt zich vrijwel geheel af in een van de Magdalena kloosters, gestichten annex wasserijen waarin meisjes werden opgesloten die zich hadden overgegeven aan 'bandeloos gedrag'.En dat begrip werd in het katholieke Ierland van de jaren zestig ruim opgevat. Ongehuwd zwanger raken was uiteraard een zwaar vergrijp, maar wie de pech had op een feestje door een dronken familielid te worden aangerand of gewoon puberaal op een schoolplein stond te flirten kon ook zonder pardon worden opgesloten. Levenslang, want het kwaad was al geschied en boetedoening was al wat restte. En veel wassen, om de ziel te reinigen.

Hooghartige nonnen

Mullan voert drie meisjes op die zich 'schuldig' maken aan de drie hierboven genoemde vergrijpen: zwanger raken (Rose), aangerand worden (Margaret) en flirten (Bernadette). Tegenover deze vernederde meisjes plaats hij hooghartige nonnen, die genieten van hun macht en zich wentelen in luxe en geld.

Een zeker effectbejag is hem daarbij niet vreemd, maar zijn boodschap is sterk genoeg om minder geslaagde scènes te kunnen doorstaan. Soms lijkt hij teveel ellende op elkaar te willen stapelen, wanneer de geïnterneerde meisjes ook nog eens sexueel misbruikt worden door een pastoor. Maar aangezien Mullan zich baseerde op een documentaire over de kloosters zijn alle gebeurtenissen, hoe schrijnend ook, op waarheid gebaseerd.

Voelbaar

De willekeur van de nonnen en de uitzichtloosheid van de meisjes worden bijna voelbaar in de sterke film. Die had zich evengoed veel recenter dan 1964 kunnen afspelen, want de laatste kloosters sloten in 1996 hun poorten nadat 30.000 meisjes er hun jeugd en soms hun hele leven hadden doorgebracht. Een hartverscheurend gegeven dat nog lang nadreunt na het zien van The Magdalene Sisters.

Het Parool: "onvervalst anti-katholiek pamflet"
De Volkskrant: "fraaie, nietsontziende aanklacht"
In 18 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm