Death Sentence - James Wan

Wraakfilm waarin huisvader Kevin Bacon na de moord op zijn zoon het recht in eigen neemt. Verwant aan Death Wish (1974).

Wraakfilms lijken ineens chique geworden. Ooit waren ze het domein van de Ware Woensdagavondfilm van RTL4: drama's over verkrachte vrouwen die het recht in eigen hand nemen omdat de politie niets doet, of kinderen die aan de verkeerde ouders worden toegewezen omdat de rechtstaat faalt. Maar na Jodie Foster in The Brave One grijpt nu ook Kevin Bacon naar de wapens in Death Sentence.

IJshockey

Uiteraard is er in het begin nog geen vuiltje aan de lucht. Bacon heeft als huisvader Nick Hume een goede baan, een leuke vrouw en twee stoere jongens. De oudste van de twee is een goede ijshockeyer en zegt zijn vader na een wedstrijd dat hij er mee verder wil gaan. Echt zo'n moment waarop het noodlot toeslaat, zeker wanneer je met een bijna lege tank in een foute buurt komt te staan.

Machete

Hume moet een noodstop maken die zijn zoon fataal wordt als het tankstation wordt overvallen. Zijn zoon wordt afgeslacht met een machete in een daad van zinloos geweld die veel van een initiatiemoord weg heeft. Hume weet de overvaller nog te ontmaskeren, maar kan niet voorkomen dat hij ontsnapt.

Rechtszaak

Na de dood van zijn zoon komt de overvaller voor de rechter. Hume's cynische advocaat wil het op een akkoordje gooien, want met alleen de vader als getuige zou de ploert vrijuit kunnen gaan. Hume weigert te onderhandelen met zijn dode zoon als inzet en trekt onverwacht zijn getuigenis in waardoor de schurk fluitend de rechtbank verlaat.

Eigenrecht

Dit besluit is een aardige variant op het cliché dat schurken doorgaans vrijuit gaan wegens sluwe advocaten en gerechtelijke dwalingen. Het maakt Hume ook minder sympathiek wanneer hij het recht in eigen hand neemt; hij heeft immers zelf voorkomen dat het recht zijn loop kon hebben. Hume twijfelt dan ook hardop wanneer hij de overvaller opwacht, maar steekt hem uiteindelijk toch neer.

Oorlogsverklaring

Hume heeft niet voorzien dat deze wraakactie een oorlogsverklaring is aan de bende waarvan de overvaller lid was, terwijl Hume toch voor zijn werk als verzekeraar risico's afweegt. Hij krijgt de politie op zijn dak én een ander bendelid, dat hij na een achtervolging ook weet uit te schakelen. En dan heeft Hume volgens de bendeleider het doodvonnis uitgesproken over zichzelf en zijn familie

Death Wish

Er zal nog veel bloed vloeien en vele doden vallen voor de politie eindelijk ingrijpt. Wat dat betreft verschilt Death Sentence weinig van de stroom van urbane wraakfilms die ruim dertig jaar begon na het succes van Death Wish (1974). Die film was gebaseerd op hetzelfde boek van Brian Garfield als Death Sentence, dus de gelijkenissen zijn niet toevallig.

Goodman

Death Sentence ontkomt dus niet aan clichés, maar James Wan (Saw) weet bekende situaties, zoals achtervolgingen, vaak wel enerverend in beeld te brengen, alsof je ze voor het eerst ziet. En John Goodman steelt de show als een louche wapenhandelaar met een wel heel origineel gevoel voor rechtvaardigheid.

Rambo

Bacon is ook prima in de hoofdrol, al balanceert de film tegen het einde op het randje van het absurde wanneer hij als een kruising tussen Rambo en Travis Bickle uit Taxi Driver het kwaad te lijf gaat met een enorm wapenarsenaal. Uiteindelijk overstemt lawaai en sensatie de ethische discussie over rechtvaardigheid en wraak.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie