Heerlijke romantische komedie naar het voorbeeld van Love Actually. Carice van Houten en vele anderen tobben vrolijk met relaties.

Love Actually (2003) volgde het wel en wee van acht stellen en begon met een verklaring in voice-over over de liefde. Alles is Liefde, over zes zeer gevarieerde stellen, verloochent zijn voorbeeld niet: zelfs de poster met de rode strik lijkt op die van Love Actually. En ook Alles is Liefde begint met een monoloog met als conclusie: liefde is als Sinterklaas, je moet erin geloven, anders wordt het niets.

Sint Michiel

Alles is Liefde volgt de ontroerende en amusante zieleroerselen van een aantal Amsterdammers in de aanloop naar de feestdagen, de gezelligste maar ook meest eenzame tijd van het jaar. De Sint komt dit jaar echt uit Spanje, want Michiel Romeyn (met baard) komt uit Spanje gelift in een auto vol sinaasappels die in Nederland aangekomen op een auto vol Zwarte Pieten botst.

Zwijgzame zwerver

Die botsing zorgt voor vertraging bij de voorbereiding voor de intocht van de Sint, maar dat is nog niets vergeleken met de problemen die rijzen als de acteur die de Sint speelt sterft. Een kordate regelteef (Lies Visschedijck) ziet in Michiel Romeyn een goede Sinterklaas en hijst de zwijgzame zwerver in een pak.

Prins bij het paard

Intussen doet de ongelukkige Bijenkorfverkoopster Kiki (Carice van Houten) met tegenzin mee aan de intocht, verkleedt als pakje. Wanneer haar paard niet meewerkt komt er een heuse prins te hulp: prins Valentijn (Jeroen Spitzenberger), die wel wat voelt voor Kiki. Maar zij denkt dat hij haar als één van zijn veroveringen voor een nacht ziet.

Badmeester

Kiki's broer Victor (Paul de Leeuw) is badmeester en verheugt zich op zijn huwelijk met Kees (Daan Schuurmans). Deze vlucht echter in de fantasy-wereld van ridders en andere Lord of the Rings-achtige types. Verder heeft Dennis (Peter Paul Muller) zijn huwelijk met Klaasje (Wendy van Dijk) verknald door naar bed te gaan met Sarah (Chantal Janzen), de juf van zijn zoontje.

Kraandrijver

En dan hebben we ook nog kraandrijver Ted (Thomas Acda), die als hij wordt ontslagen dat niet aan zijn vrouw Simone (Anneke Blok) durft te vertellen. Die heeft het trouwens toch te druk met het regelen van haar eigen en andermans huishouden. Intussen wordt de nurkse Sint een nationale held door zijn onconventionele gedrag.

Vlees en bloed

Met zoveel personages lijkt Alles is Liefde een overvolle film, maar dat is geen enkel probleem. Kim van Kooten weet in haar sterke script elk personage van vlees en bloed te maken en alle verhaallijnen ook nog efficiënt en toch speels in elkaar te vlechten. En ontroering en humor worden ook nog geraffineerd afgewisseld.

Pepernotenpak

Zelfs de kleinste bijrollen zijn uitstekend verzorgd in Alles is Liefde. René van 't Hof als zwerver, Alex Klaasen als 'hobbit', de Vliegende Panters als ballen, Marc-Marie Huijbregts als filiaalchef in een pepernotenpak: ze zijn allemaal goed voor een gulle lach of een traan van ontroering. Alleen de muziek is vaak te vet, en onderstreept emoties zonder dat dit nodig is. Maar dat is slechts een klein smetje.

Alles klopt

Alles is Liefde van Joram Lürsen (In Oranje) is een van de leukste Nederlandse komedies die we de laatste jaren mochten begroeten. Zelfs voor wie niet gelooft in Sinterklaas of in de liefde zal zich gewonnen moeten geven. Alles klopt in Alles is Liefde, en dit jaar is het geen bezwaar dat de feestdagen al in de herfst beginnen.