Qua timing komt een thriller over de opleiding van CIA-agenten op een goed moment. De Amerikaanse regering kan wel een steuntje in de rug gebruiken, en The Recruit schildert tot op zekere hoogte een positief beeld af van de opleiding van CIA-agenten. De CIA werkte dan ook dankbaar mee aan de film.@@@

Coming man Colin Farrell speelt James Clayton, een whiz-kid die door veteraan Walter Burke (Al Pacino) wordt ingelijfd. James heeft eigenlijk een broertje dood aan discipline, maar zijn vader is ooit onder verdachte omstandigheden verdwenen. James denkt via de CIA meer te weten te komen over het lot van zijn vader. Burke is daarvan uiteraard op de hoogte, als doorgewinterde CIA-agent, en werpt zich op als surrogaatvader.

Wie is de mol?

Een groot deel van The Recruit speelt zich af in The Farm, een afgelegen opleidingsinstituut waar de rekruten aan allerlei psychologische spelletjes worden blootgesteld. "Niets is wat het lijkt", "alles is een test" en "vertrouw niemand" hamert Burke er voortdurend bij de aspirant-agenten in, en niet ten onrechte. Want er zit een mol in de organisatie. En dat is zelden degene die zich het meest verdacht gedraagt (dat is namelijk de red herring, in filmtermen). De rode haring dus, en dat is geen mol.

Barse leermeester

Voor een thriller vol 'onverwachte wendingen' is The Recruit behoorlijk voorspelbaar. Donaldson toverde eerder met No Way Out een uitermate verrassende ontknoping (Kevin Costner bleek zelf de Russische spion in het Pantagon!) uit zijn hoge hoed en hij kan die schock niet overtreffen.Maar dankzij Pacino -weer eens als barse leermeester gecast- valt er genoeg te genieten, want Pacino verveelt nooit. En Farrell laat wederom zien dat het een van de meest interessante acteurs van het moment is, al valt te betwijfelen of zijn Ierse bad boy-imago lang houdbaar is.

Het Parool: "houdt zich keurig aan de regels (..) ridicuul einde"
De Volkskrant: "onderhoudend en bij vlagen spannend"
In 65 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm