Voorspelbare documentaire over het dames hockeyteam dat na een moeizame voorbereiding het WK hockey wint.

Documentaires over sportevenementen hebben vaak als handicap dat de afloop al bekend is. Dat dit bezwaar geen meeslepende documentaires in de weg hoeft te staan bewees When We Were Kings, de geweldige documentaire over de bokswedstrijd tussen Muhammed Ali en George Foreman in 1974.

Van voetbal naar hockey

In Nederland gaan sportdocumentaires vooral over voetbal (Daar Hoorden Zij Engelen Zingen) of voetballers (Johan Cruyff: En Un Momento Dado). Het is alleen daarom al aardig dat Niek Koppen zich in zijn documentaire Goud op het dameshockey richt. Goud volgt de moeizame voorbereiding naar het WK, maar de titel en de openingsscène geven al weg dat het team daar goud zal gaan halen.

Aanloop vol hindernissen

Na de triomfantelijke aankomst op Schiphol als overwinnaars gaat de film een paar maanden terug, naar die aanloop vol hindernissen. Blessures, oefenwedstrijden waarin niet wordt gescoord, meisjes die niet geselecteerd worden- alles komt aan bod. Ook de slecht nieuws-gesprekken waarin coach Marc Lammers zich eerder een begrijpende vader dan een brulboei toont.

Pappen en nathouden

Hij is de enige die nog wel eens iets interessants opmerkt, vooral over praatcultuur van pappen en nathouden: "Als ik een keer harde kritiek lever beginnen ze meteen te huilen". Maar wanneer de emoties tijdens het toernooi dan eindelijk een keer hoog oplopen stuurt hij zijn ruziënde meiden meteen de tent in, buiten het bereik van de camera's.

Gooise 'r'

Het probleem van Goud is dat de hockeymeisjes zelf niet interessant zijn. Met hun Gooise 'r' zijn ze volkomen inwisselbaar en als ze een keer kwaad of teleurgesteld zijn komen ze verbaal niet verder dan 'best wel een beetje errrg kut eigenlijk, of zo'. En als de sporters die centraal staan niet interessant zijn en de afloop bovendien bekend kan die moeizame voorbereiding ook niet meer boeien.

Fatima Moreira de Melo

Slechts zelden zijn er grappige voorvalletjes, zoals het meisjes dat de code van haar koffer niet meer en hem niet open krijgt. Opvallend genoeg komt het bekendste hockeymeisje, Fatima Moreira de Melo, nauwelijks aan bod. Dat is een bewuste keuze geweest, maar de verkeerde: nu kijk je anderhalf uur naar anonieme sportvrouwen die weliswaar een WK hebben gewonnen maar verder weinig indruk maken.

In 15 zalen