Rommelige fantasy-film waarin heksen, valse prinsen en een jonge held jagen op een vallende ster, gespeeld door Claire Danes.

Sinds het succes van Lord of the Rings en The Chronicles of Narnia zoeken veel studio's naar de pot met goud: de boekenserie die nog niet is verfilmd en dus een reeks van kaskrakers kan opleveren. De Britse schrijver Neil Gaiman is de nieuwe gids op family fantasy gebied: hij schreef het script van Beowulf, in november in de bioscoop, en hij is de schrijver van Stardust.

Sukkeltje

Stardust speelt ruim een eeuw geleden, in een Brits dorp vlak bij een muur waarachter zich een magisch koninkrijk bevindt. De held van Stardust, Tristan (Charlie Cox) begint het verhaal als sukkeltje.

Hij is verliefd op het mooiste meisje van het dorp (Sienna Miller), maar die neemt hem niet serieus. Ze belooft met hem te trouwen als hij een vallende ster vangt. En aangezien er net een is gevallen aan de andere kant van de muur gaat Tristan op weg in het magische rijk.

Heks

Maar hij is niet de enige die op de ster aast. Een stel prinsen, zonen van een stervende koning (Peter O'Toole), krijgen op diens sterfbed de opdracht de ster te zoeken. Wie hem vindt, wordt koning. Verder zoekt heks Michelle Pfeiffer naar de ster, die eeuwig leven en eeuwige schoonheid kan geven. En aan zo'n sprookjesvariant van de botox-spuit zijn zij en haar zussen na een paar eeuwen wel toe.

Ster

De ster zelf heeft bij de landing de gedaante aangenomen van Ivaine (Claire Danes), een stralend maar ook pittig meisje- dit is tenslotte een moderne avonturenfilm. Ze zit er niet op te wachten om door Tristan te worden meegesleept, en hun relatie begint met een hoop gekibbel. Dan weet de geoefende filmkijker al dat hier iets moois uit voortkomt.

Mietje

Om het verhaal nog wat voller te maken duiken er ook nog luchtpiraten op, die zich verplaatsen in een kruising tussen een zeppelin en een piratenschip. Aan dek schreeuwt de kapitein (Robert de Niro) zoals het een piraat beaamt, maar binnenskamers blijkt hij een mietje. Dat is grappig, totdat hij vrouwenkleren aantrekt.

Ironie en bombast

En dan duikt ook nog Ricky Gervais (The Office, Extras) op als een achterbakse handelaar- een rol die hij speelt zoals Gervais al zijn rollen speelt. Stardust wisselt zo voortdurend tussen ironie en bombast, en als kijker weet je daarom nooit zeker of de makers hun verzonnen wereld zelf wel serieus nemen.

Rommelig

Stardust heeft zeker zijn momenten: Pfeiffer is na Hairspray opnieuw een geweldige heks, en Cox en Danes zijn een fris stel helden. Maar de film is toch te rommelig en te wisselend van toon en stijl om volledig te overtuigen. Stardust amuseert redelijk, maar heeft nergens een scène die echt beklijft.

In 49 zalen