Sextet - Eddy Terstall

Tegenvallend zesluik over seks en relaties. Met Katja Schuurman, Esmarel Gasman, Jan Mulder, Eric van Sauers en vele anderen.

Eddy Terstall won drie jaar geleden op het Nederlands Filmfestival een hele rits Gouden Kalveren met het prachtige Simon. Op datzelfde filmfestival presenteerde hij al een aantal scènes van Sextet, een zesluik in wording. Drie jaar later is de episodenfilm dan eindelijk klaar, maar een meesterwerk is het zeker niet geworden.

Vluggertje

Nu was de film volgens Terstall ook niet bedoeld als levenswerk, maar meer als tussendoortje. En inderdaad heeft Sextet alles van een vluggertje, om in de sekssfeer te blijven, al klinkt dat raar over een film die jaren in de maak was. Maar het verklaart wel de wisselvalligheid van de onderlinge episodes.

Dubbele moraal

In de proloog toont Terstall zich van zijn moralistische kant wanneer hij Eric van Sauers laat zeggen dat in de VS "wel een pistool maar geen pik" mag worden getoond: "iets wat leven neemt wel, iets wat leven geeft niet." Sauers stipt ook de dubbele moraal van de islam aan, maar merkt meteen op dat het niet raadzaam is daar verder op in te gaan.

Transsylvanische hulpstukken

Katja Schuurman is in een andere episode te zien als lesbo, die door haar vriendin in bed wordt aangetroffen met Dieuwertje Blok. Katja legt aan haar potteuze vriendinnen ook het verschil tussen een 'bloedlul' en een 'vleeslul' uit. De 'Transsylvanische hulpstukken' die ze in huis halen om aan hun gerief te komen zijn weer wel leuk: twee Oosteuropese hengsten, gespeeld door Horace Cohen en Marc van Uchelen.

Jan Mulder

Romantischer gaat het er aan toe tussen Esmarel Gasman en Jan Mulder, en later dezelfde Esmarel Gasman en Dirk Zeelenberg. Maar die twee romances maken elkaar enigszins overbodig. Voorts is er een verhaal over discriminatie op een reclamebureau en een geestig deel over een bijbelvertelling- maar deze episodes hebben weer weinig met seks te maken.

Vlaamse filmdocent

Wat de film nekt is de verbitterde Vlaamse filmdocent (Gene Bervoets) die de film steeds onderbreekt om hem voor zijn studenten af te kraken. Die ironische manier om de critici de wind uit de zielen te nemen heeft een averechts effect: niet alleen wijst de docent ons haarfijn op de tekortkomingen van de film, maar de onderbrekingen zelf zijn ook niet leuk.

Vox Populi

Eddy Terstall is de laatste jaren wellicht teveel met politiek bezig geweest om Sextet tot een geslaagd geheel te kneden. Gelukkig combineert hij beide interesses momenteel met het maken van de politieke film Vox Populi. Daar valt meer van te verwachten, maar Sextet is een vluggertje dat niet in de schaduw van Simon kan staan.

In 10 zalen

Tip de redactie