Talk to Me - Kasi Lemmons

Geslaagde biopic over de hier onbekende zwarte radio-dj Petey Green. Sterk jaren '60-beeld en prachtige rol van Don Cheadle.

Matt Damon krijgt weliswaar deze week de meeste aandacht met zijn derde Bourne-film, maar Ocean's-collega Don Cheadle speelt weer eens een prachtrol in een film die minstens zoveel aandacht verdient. Cheadle maakte als serieus acteur eerder indruk in Crash en Hotel Rwanda, een rol waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg.

Verbale talenten

In Talk to Me combineert Cheadle als de charismatische dj Petey Green zijn diepgang met zijn komische timing. Green maakte in het Washington van de jaren zestig furore met zijn radioshows waarin hij geen blad voor de mond nam. De basis voor dit talent werd gelegd in de gevangenis, waaruit Green dankzij zijn verbale handigheid vervroegd wist vrij te komen.

Lawaaimaker

Uit de bajes ontslagen meldt Petey zich met zijn luidruchtige vriendin (Taraji P. Henson) bij Dewey Hughes (Chiwetel Ejiofor), een brave radiomaker die Petey een baantje had beloof bij het suffe radiostation WOL-AM. Maar toen Dewey dat beloofde rekende hij erop dat Petey nog zeker een paar jaar moest brommen. Hij zit niet op deze lawaaimaker te wachten en werkt hem de deur uit.

Oprispingen

Petey gaat in de geest van de tijd meteen voor de deur protesteren. Uiteindelijk geeft Dewey Petey een kans, maar de arrogante dj verprutst deze vanwege plankenkoorts: kokhalzend zit hij voor de microfoon en behalve oprispingen komt er weinig uit zijn mond. Ondanks deze moeizame start weet Petey Green echter naam te maken in Washington en wordt hij tevens de beste vriend van Dewey.

Hairspray

Talk to Me is een mooi stukje radiogeschiedenis dat qua periode en onderwerp (rassenscheiding) in feite naadloos aansluit op het populaire Hairspray. Talk to Me is net zo swingend en prachtig aangekleed, maar gaat dieper en is nog waar gebeurd ook. En Don Cheadle speelt de zoveelste prachtrol uit zijn carrière.

www.talktomemovie.nl

In 8 zalen

Tip de redactie