The Bourne Ultimatum - Paul Greengrass

Sterk slotdeel van de Bourne-trilogie waarin Matt Damon na een reis over de halve wereld eindelijk zijn verleden achterhaalt.

In de epiloog van The Bourne Supremacy (2004) hoorde Jason Bourne (Matt Damon) in New York van CIA-agente Landy (Joan Allen) hoe hij echt heette: David Webb. Omdat die sequel het succes van The Bourne Identity (2002) overtrof moest er nog een vervolg komen, om de trilogie af te ronden. Maar wat moest daarin gebeuren, nu Bourne zijn identiteit had teruggevonden?

Moskou

De oplossing van Greengrass is even simpel als subliem: ze gaan een paar maanden terug in de tijd, en starten net iets vóór het slot van The Bourne Supremacy, maar vlak ná de enerverende achtervolging door Moskou. In deel 2 zagen we namelijk niet hoe de letterlijk aangeschoten Bourne van Moskou naar New York wist te vluchten. The Bourne Ultimatum geeft daar antwoord op: via Parijs, Londen, Madrid en Tanger.

Tanger

Een overbodige omweg is dat zeker niet, want waar Bourne verschijnt, jaagt de CIA op hem. Dat resulteert onder meer in een driedubbele achtervolging te Tanger, die door regisseur Greengrass (Bourne Supremacy, United 93) in beeld wordt gebracht alsof de kijker zelf van de daken springt. Bourne krijgt vanaf Madrid hulp van Nicky Parsons (Julia Stiles), die hij in The Bourne Supremacy in Berlijn tegen het lijf liep.

New York

Door die lange omweg zit de film er al voor tweederde op wanneer Bourne in New York eindelijk het telefoontje met CIA-agente Landy pleegt dat we al kennen uit het vorige deel. Een bezwaar is dat zeker niet: de aanloop plaatst het gesprek in een ander daglicht en de nasleep is minstens zo enerverend. Want Bourne wil nog wel even afrekenen met de corrupte CIA-superieuren die zijn geheugen hebben gewist.

Najaarsseizoen

Na de vele wisselvallige delen drie die we de afgelopen zomer over ons uitgestort hebben gekregen lijkt The Bourne Ultimatum een slecht begin om het najaarsseizoen in te luiden. Niets is minder waar: Bourne 3 is een sterke actiefilm met een overtuigende Damon. En Greengrass zet ook nog wat kanttekeningen bij de Amerikaanse politiek, die privacy gretig opoffert onder het mom van veiligheid.

www.universalpictures.nl/bourneultimatum.html

In 94 zalen

Tip de redactie