Nare film vol effectbejag over de ware tragedie van Mexicaanse vrouwen die verdwijnen in een grensplaats.

In september 1998 verdween de Nederlandse Hester van Nierop in de Mexicaanse grensplaats Ciudad Juarez. Ze werd verkracht en vermoord gevonden onder het bed in een hotelkamer in de stad. Hester bleek zeker niet het enige slachtoffer: Mexicaanse vrouwen verdwijnen bij tientallen in deze grensplaats. Reden voor Amnesty International om in 2003 aandacht te vragen voor deze misstanden.

Vogelvrije vrouwen

De vogelvrije vrouwen van Ciudad Juarez krijgen nu ook steun in de vorm van een film met hoofdrollen voor Jennifer Lopez en Antonio Banderas. Hoewel de aandacht voor hun zaak daardoor zal toenemen is de vraag of ze er zo blij mee moeten zijn, want Bordertown is een nare film geworden die het plaatselijke leed net zo makkelijk exploiteert als de beroemde kont van La Lopez.

Van Chicago naar Ciudad Juarez

Lopez speelt ene Lauren Adrian, een van oorsprong Mexicaanse journaliste die carrière heeft gemaakt bij een krant in Chicago. Ze wordt naar Mexico gestuurd om het lot van de vrouwen van Ciudad Juarez te onderzoeken, maar daar heeft ze weinig trek in. Alleen met de belofte van een correspondentschap weet haar baas (Martin Sheen) haar naar Mexico te lokken.

IJsberg en doofpot

Daar spreekt Adrian een slachtoffer dat na een verkrachting voor dood werd achtergelaten en wist te ontsnappen. Een lokale journalist (Banderas) vertelt haar vervolgens dat dit slechts het topje van de ijsberg is en de autoriteiten er een doofpottactiek op na houden. Langzaam raakt Adrian betrokken bij de zaak en leren we ook meer over het jeugdtrauma waardoor ze geen trek had naar Mexico terug te keren.

IJdeltuiterij

Dat jeugdtrauma valt in het niet bij de zaak waar Bordertown werkelijk om gaat en leidt daardoor alleen maar af. Evenals de pogingen van Adrian om meer van de zaak te weten te komen: ze duikt zelfs vrijwillig het bed in met een van de verdachten -en dus een potentiële verkrachter. De makers van Bordertown zorgen daarbij steeds dat Lopez' lichaam zo goed mogelijk in beeld komt; bedenkelijke ijdeltuiterij in een film die over vrouwenexploitatie gaat.

Onsmakelijk

Volkomen onwaarschijnlijk wordt het wanneer Adrian undercover gaat werken als fabrieksmeisje. De film slaat dan de bedenkelijke weg in van een exploitatiefilm waarin onsmakelijke shots van stapels lijken niet worden geschuwd. Bordertown is een nare film die de waargebeurde misstanden nog eens vet aanzet. De goede zaak van de Stichting Hester had een waardiger aanpak verdiend.

www.bordertownmovie.com

In 17 zalen