In Fucking Amål deed een van de twee jonge hoofdrolspeelsters een halfslachtige zelfmoordpoging toen er niemand op haar verjaardagsfeestje kwam. De poging mislukte weliswaar, maar vergeleken met haar Zweedse leeftijdsgenootje heeft de Russische Lilja iets meer redenen om er een eind aan te maken. Haar moeder beloofde haar dat ze mee mocht naar Amerika, maar op de dag van vertrek emigreerde haar moeder liever alleen. Ze stuurt vanuit het beloofde land nog een briefje, met de boodschap dat Lilja nooit gewenst was. @@@@

Lijmsnuiven

Een tante wordt de zorg over Lilja toevertrouwd, maar deze haaibaai pikt 'om gezondheidsredenen' Lilja's appartement in. Lilja krijgt het zwaar vervuilde flatje waar tante tot voor kort in bivakkeerde. Geen wonder dat Lilja aan het lijmsnuiven slaat. Maar zolang ze haar ikoon nog steeds in haar volgende verblijfplaats ophangt is er hoop. En het is met hetzelfde optimisme dat ze in een bank 'Lilja 4-Ever' kerft, terwijl ze door haar buurtjongens voor 'hoer' wordt uitgescholden.

Basketbal

Lilja's ondergang wordt ingezet als ze de daad bij het woord voegt. Als ze me toch voor hoer verslijten, kan ik er net zo goed geld mee verdienen, denkt ze praktisch. De enige die protesteert is een jonger vriendje, dat de hele dag met een blikje basketbalt. Dat straatjochie probeert ze te vriend te houden door van haar eerste verdiende geld een echte basketbal te kopen. Daar heeft de jongen echter niet lang plezier van: zijn immer dronken vader snijdt de bal al snel kapot.

Britney Spears

Hoewel er een hoop narigheid gebeurt in Lilja 4-Ever is het beeld van die kapotte basketbal bijna te erg voor woorden. Alsof op symbolische wijze korte metten wordt gemaakt met de speelsheid van de beide jonge hoofdrolspelers. Hun (bijna) grenzeloze optimisme is wat je op de been houdt in deze poel van ellende, al geeft de openingsscène al aan dat het met Lilja fout zal aflopen. Lilja 4-Ever bewijst na Fucking Amål en Together opnieuw Moodyssons gave om jonge acteurs te regisseren. Oksana Akinshina zet een hartverscheurende Lilja neer, die in een beter leven blijft geloven -al was het maar omdat ze op dezelfde dag jarig is als Britney Spears.