Zondagnacht 23 maart worden ze weer uitgereikt, de belangrijkste prijzen op filmgebied. En ook dit jaar maakt Nederland weer een kansje, dankzij Paula van der Oests Zus & Zo. Een andere jaarlijkse traditie is dat de filmredacteur van Nu.nl zich waagt aan een Oscar-voorspelling. En dit onder het vaste dubbelzijdige motto: wie gaan er winnen, en wie zouden er moeten winnen?

Best Supporting Actor
Chris Cooper (Adaptation)
Paul Newman (Road to Perdition)
Christopher Walken (Catch Me If You Can)
Ed Harris (The Hours)
John C Reilly (Chicago)

Zou moeten winnen: John C Reilly, al was het maar omdat hij in drie van de vijf films zit die voor beste film zijn genomineerd (The Hours, Chicago, en Gangs of New York). Maar Chris Cooper en Christopher Walken waren ook niet mis in hun rollen. Cooper gun ik het het meest.
Gaat winnen: Harris speelt een aids-apatiënt in The Hours en heeft na vier nominaties een Oscar verdiend - altijd goed voor een streepje voor.

Best Supporting Actress
Kathy Bates (About Schmidt)
Catherine Zeta-Jones (Chicago)
Queen Latifah (Chicago)
Julianne Moore (The Hours)
Meryl Streep (Adaptation)

Zou moeten winnen: Streep, voor haar hilarische career-changing turn in Adaptation, of Kathy Bates, voor haar niet minder geestige naaktscène in About Schmidt. Maar die diva's vielen al zo vaak in de prijzen.
Gaat winnen: Dus gok ik op Julianne Moore, wederom voor The Hours. Omdat haar hoofdrol-nominatie (zie hieronder) minder kans maakt en omdat dramatische rollen meer kans op Oscars maken dan grappige. Maar ik vlak Zeta-Jones evenmin uit, want het zou ook wel Chicago's avond kunnen worden.

Best Actor
Adrien Brody (The Pianist)
Nicolas Cage (Adaptation)
Daniel Day-Lewis (Gangs of New York)
Jack Nicholson (About Schmidt)
Michael Caine (The Quiet American)

Zou moeten winnen: Cage, voor zijn dubbelrol in Adaptation, of desnoods Nicholson voor de al evenmin ijdele hoofdrol in About Schmidt.
Gaat winnen: Daniel Day-Lewis, voor Gangs of New York. De gedoodverfde winnaar die alles al zo'n beetje won in deze categorie. Bovendien zou het wel eens de troostprijs voor Gangs kunnen zijn, als Scorsese wederom naast een regie-Oscar grijpt.

Best Actress
Nicole Kidman (The Hours)
Diane Lane (Unfaithful)
Salma Hayek (Frida)
Julianne Moore (Far From Heaven)
Renée Zellweger (Chicago)

Zou moeten winnen: Moore, want ze was in Heaven nog beter dan in The Hours. Lane en Hayek mogen al blij zijn met de nominaties, die hun carrières nieuw leven inbliezen. En Kidman had vorig jaar moeten winnen voor Moulin Rouge, waar Zellweger dit jaar met een vergelijkbare rol meer kans maakt.
Gaat winnen: Zellweger dus, zie boven.

Best Original Screenplay
Far From Heaven
Gangs of New York
My Big Fat Greek Wedding
Hable con ella
Y Tu Mama Tambien

Zou moeten winnen: Far From Heaven, een mooie ouderwetse Hollywoodfilm die de valkuil van de parodie behendig omzeilde. Of een van de beide Spaanstalige scripts, al zijn die beide nominaties al leuk genoeg. In elk geval alles behalve Greek Wedding, dat aan het eind doodbloedde. En het script van Gangs was zeker niet het sterkste van de film, vooral niet als je bedenkt dat er dertig jaar op geploeterd is.
Gaat winnen: Toch zou Gangs wel eens kunnen winnen, in het kader van de troostprijs.

Best Adapted Screenplay
Adaptation
About a Boy
Chicago
The Hours
The Pianist

Zou moeten winnen: Adaptation, omdat het een briljant script is en Kaufman Meryl Streep bij de uitreiking van de Bafta's een geniale speech liet voorlezen. Dat wil ik nog wel eens meemaken.
Gaat winnen: Iets serieuzers: The Hours of The Pianist. Ik gok op de eerste.

Best Animated Feature
Ice Age
Spirited Away
Lilo & Stitch
Spirit
Treasure Island

Zou moeten winnen: Spirited Away is de beste animatiefilm, maar dit Japanse meesterwerk is tevens de enige niet-Amerikaanse inzending. Dat zou nog wel eens lastig kunnen worden.
Gaat winnen: Vorig jaar won Dreamworks' Shrek, dus is dit jaar Disney aan de beurt. Lilo & Stitch dan maar.

Best Foreign Film
Zus & Zo (Nederland)
The Man without a Past (Finland)
Hero (China)
Somewhere in Africa (Duitsland)
El Crimen del Padre Amaro (Mexico)

Zou moeten winnen: Hable Con Ella, maar Spanje koos een andere kandidaat, dus boffen alle genomineerden dat ze nog een kans maken.Chauvinisme dwingt me om Zus & Zo te zeggen, maar Finland won nog nooit en The Man without a Past is minstens even geestig. De andere genomineerden heb ik nog niet gezien. Hero schijnt een pareltje te zijn, met een martial arts-sterrencast. Maar ja, nog niet gezien. Zus & Zo dus.
Gaat winnen: Iedereen zegt Somewhere in Africa, dus dat zou wel eens kunnen kloppen.

Best Director
Stephen Daldry - The Hours
Rob Marshall - Chicago
Martin Scorsese - Gangs of New York
Roman Polanski - The Pianist
Pedro Almodovar - Hable con ella

Zou moeten winnen: Scorsese, maar dan vanwege zijn carrière en het feit dat hij nog nooit een Oscar heeft gewonnen. Want Gangs is niet de film om dat onrecht uit te vegen.
Gaat winnen: Dat zou de Academy ook wel eens kunnen vinden, dus heeft Rob Marshall nog de beste kans in de strijd New York vs Chicago.

Beste Film
The Hours
Chicago
Gangs of New York
LOTR2: Two Towers
The Pianist

Zou moeten winnen: Adaptation, maar die is niet genomineerd, net als Far From Heaven. Schande!
Gaat winnen: Chicago. Of toch The Pianist? Chicago, gok ik. Het blijft in elk geval spannend tot het eind. De BBC zendt de uitreiking live uit, maar dat betekent wel nachtbraken tot zeven uur 's ochtends.