Liever Verliefd begint, met een geestige knipoog naar het publiek, op zo'n baai die we van Volle Maan kennen. Daar ligt Anna (Miryanna) op een luxe zeilboot in de armen van haar Vlaamse minnaar (Michaël Pas). Die dumpt haar na de vakantie doodleuk, omdat hij zijn gezin niet in de steek wil laten. Dat krijg je als je op getrouwde mannen valt 'want die hebben geen bindingsangst'. @@@

Bouwvakker-bink

Anna zweert mannen vervolgens af tegenover haar sarcastische vriendin Ellen (Elle van Rijn). Later nuanceert ze dat, wanneer ze op de bouwvakker-bink Rob (Chris Zeegers) stuit: ze gaat voortaan met mannen om zoals die dat met vrouwen doen: versieren, van genieten en dumpen, "gewoon een beetje lol!"

Softie

Anna voegt de daad bij het woord wanneer ze nog diezelfde avond op softie Sander (Romijn Conen) stuit, een gevoelige pianist die net is afgewezen door de balletlerares (Wendy van Dijk) waar hij een oogje op had. Anna besluit beide mannen te 'houden', juist omdat de twee tegenpolen elkaar zo fijn aan vullen. Wat zij weer niet weet is dat de twee tegenpolen huisgenoten zijn. En Rob en Sander weten niet weer van elkaar dat ze het over dezelfde Anna hebben.

Rom-kom

U begrijpt het al, we zijn met Liever Verliefd op het terrein van de romantische komedie beland, waar toeval elke onwaarschijnlijkheid mogelijk maakt, en waarin de hindernissen belangrijker zijn dan de romantische afloop. De makers van Liever Verliefd (producenten Johan Nijenhuis en Alain de Levita) toonden met Volle Maan al aan heel goed te weten wat het publiek wil. En dus wordt volgens de beproefd rom-kom-methode elke stemming met een passend deuntje aangedikt en lijkt het alleen zomer te zijn, behalve wanneer het even tegenzit.

Vondelpark

Maar het leuke van Liever Verliefd is dat deze sleetse rom-kom-regels eindelijk weer eens op een Nederlandse film worden toegepast. En dus zijn alle nummers die klinken zo Hollands als Gruppo Sportivo of zo Fries als Twarres. Voorts zijn alle locaties zo authentiek Amsterdams als het Vondelpark, waar elke fietstocht doorheen leidt en het immer zomer is. Dat weer mag dan weinig Hollands aandoen, de sponsors, die zo vaak in beeld komen dat het lachwekkend wordt, zijn weer oer-Hollands, van Coebergh tot de brillen van Hans Anders.

Anybody

Liever Verliefd voldoet aan de basis-criteria van een romantische komedie: het is een date-movie waar ook nog om gelachen kan worden. Soms onbedoeld, zoals om balletlerares Wendy van Dijk die binnen een paar dagen drie maanden zwanger lijkt te zijn geworden. Natuurlijk blijft er van Liever Verliefd weinig over als je het script met dergelijk sarcasme te lijf gaat, maar dat geldt voor bijna elke rom-kom. Al hadden Four Weddings and a Funeral en Bridget Jones' Diary meer om het lijf dan kluchtige verwikkelingen en legden die hun personages veel meer hindernissen in de weg.

One wedding, one funeral

Maar Liever Verliefd vult het magere script (one wedding, one funeral) aan met typische Hollands commentaar, zoals Viva's fotorubriek Anybody. En daarin zien we Sandra Bullock of Hugh Grant niet zo snel figureren. Chris Zeegers wel (en hoe!).De goed gecastte mannelijke hoofdrolspelers doen wat er van hen wordt verlangd, terwijl Miryanne van Reeden als mannenverslindster een komisch én een voetbaltalent blijkt. Liever Verliefd fladdert van het doek als een luchtig niemendalletje, om vervolgens op te waaien als een vrolijk voorjaarsjurkje.

In 81 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm