Dit jaar beheersen striphelden het bioscoopaanbod nog meer dan vorig jaar. Toen was Spiderman de onbetwiste aanvoerder van een peloton zeer uiteenlopende stripfiguren (in From Hell, Ghostworld, Road to Perdition, Blade 2). Deze zomer keren de echte striphelden terug: The Hulk en X-Men 2. De minder bekende Daredevil bijt deze week de spits af in de gelijknamige stripfilm. @@@

Blinde held

Daredevil, 'de man zonder vrees', is een blinde stripheld en tevens het alter ego van de advocaat Matt Murdock (Ben Affleck). Als kind werd Matt blind door een ongelukje met chemisch afval, maar zijn andere zintuigen werden daardoor sterker ontwikkeld. Zo kan hij 'zien' door te luisteren hoe regendruppels vallen of andere geluiden weerkaatsen. Daarmee was een carrière als superheld toch weggelegd voor de blinde Matt, die het heeft gemunt op de onverlaten die zijn vader, een prijsbokser, vermoordden.

Rode duivel

Aan het begin van Daredevil zien we onze held in een benarde positie. Halfdood, na een uitputtend gevecht, hangt hij om een kruis heen in nachtelijk New York. Vervolgens wordt in snelle scènes uit de doeken gedaan hoe het zo ver heeft kunnen komen met deze rode duivel. Daarbij is opvallend veel ruimte voor katholieke schuldbetuigingen in biechtstoelen, want Daredevil is geen lachebekje. Eerder een held in de traditie van Tim Burtons Batman: een wraakengel die gebukt gaat onder een jeugdtrauma en rusteloos doolt door de nacht.

Elektra

Even prijkt er een streepje licht aan de horizon voor blinde Matt, in de gedaante van de beeldschone Elektra (Jennifer Garner). Na een geestige 'paringsdans' in een speeltuin kussen ze elkaar al snel in de regen (zoals Spiderman vorig jaar ook al deed). Maar hun liefdesgeluk is -zoals dat hoort in stripfilms- geen lang leven beschoren. Eerst vermoordt de opgefokte kwelgeest Bullseye (Colin Farrell) in opdracht van de Kingpin (Michael Clark Duncan) Elektra's vader, en vervolgens denkt de getraumatiseerde Elektra dat Daredevil achter de moord zit.

Bullseye

Daredevil is een degelijke stripfilm met een flinke dosis zwartgalligheid. De held heeft meer weg van een vampier: hij slaapt in een met water gevuld sarcofaag, om de geluiden buiten te sluiten. En zoals vaak in stripheldenfilms stelen de bijfiguren de show: Garner als Elektra, en vooral Farrell als de driftkikker Bullseye, die er niet voor terugdeinst lastige oude vrouwtje smet een welgemikte pinda uit te schakelen.

Daredevil was al in productie toen Spiderman vorig jaar de hit van 2002 werd. De producenten van Daredevil gooiden er toen flink wat geld tegenaan om de film naar Spiderman-niveau op te krikken, maar in tegenstelling tot die stripfilm mist Daredevil een hart. Voor antiheld en scholier Peter Parker (Tobey Maguire) kon je iets voelen, bij advocaat Matt Murdock (Ben Affeck) lukt dat maar moeilijk. Desondanks is Daredevil prima popcorn-vermaak voor wie niet meer van een stripfilm verwacht.

In 8 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm