Infamous - Douglas McGrath

Tweede en daardoor overbodige film waarin schrijver Truman Capote worstelt met het schrijven van zijn meesterwerk In Cold Blood.

Toen in 1959 in het gehucht Holcomb in Kansas een boerenfamilie werd uitgemoord zat schrijver en societynicht Truman Capote in een nachtclub in Manhattan roddels uit te wisselen. Maar geïntrigeerd door een krantenbericht over de moorden toog hij met zijn vriendin Harper Lee naar Kansas om research te doen voor een boek.

Domme pech

Mocht dit verhaal u bekend voorkomen dan heeft u ongetwijfeld de film Capote gezien, waarin latere Oscarwinnaar Philip Seymour Hoffman als de tobbende schrijver verstrikt raakt in de afwikkeling van zijn boek. De makers van Infamous hadden de domme pech als tweede op het idee te komen deze omslag in het leven van Capote te verfilmen.

Vreemde stadse eend

En dus zien we Capote (Toby Jones) opnieuw het krantenberichtje over de moorden uitknippen. En wederom wordt hij met zijn extravagante uitdossingen in Kansas als vreemde stadse eend beschouwd, en zelfs voortdurend voor vrouw aangezien.

Ook commissaris Dewey moet aanvankelijk niets hebben van de schrijver, die zelfs betoogt dat het hem niets kan schelen of de daders worden gepakt. Dat is tegen het zere been van de dorpsdiender.

Moeizame vertrouwensrelatie

De zaak verandert wanneer de daders inderdaad worden gepakt. Capote's metgezel Harper Lee (Sandra Bullock) reist terug naar New York maar Capote probeert een moeizame vertrouwensrelatie op te bouwen met de twee moordenaars.

Dat lukt nog het beste met Perry Smith (Daniel Craig), achter wiens ruwe voorkomen een zachtaardige kunstenaar schuil gaat.

Writer's block

Die platonische relatie levert bruikbaar materiaal op, maar plaatste de schrijver ook voor een vreselijk dilemma: hij kan zijn boek pas publiceren wanneer de zaak is afgerond- dus wanneer de daders zijn veroordeeld en terechtgesteld. In de jaren die verstrijken verandert Capote van een gezellige roddelnicht in een geobsedeerde in zichzelf gekeerde schrijver met writer's block.

Sterrencast

Die tragedie was ook al het centrale gegeven van Capote, en kwam daarin ook nog beter uit de verf. Er is niets mis met Infamous of met de vertolking van Toby Jones of van de rest van de sterrencast.

Maar een tweede film over exact hetzelfde zeer specifieke onderwerp is er gewoon een te veel. Ook een tragedie.

In 11 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie