Planet Terror - Robert Rodriguez

Gruwelijk smerige B-film met een moddervette knipoog pakt beter uit dan Tarantino's Grindhousefilm Death Proof.

Het was begin dit jaar zo'n veelbelovend idee, het Grindhouse-project van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez. Beide regisseurs zouden een B-film afleveren en die double bill werd aangevuld met vier fake-trailers van niet bestaande films.

Maar buiten de VS werd er voor gekozen de films apart van elkaar uit te brengen. Weg double bill.

Gepimpte Death Proof

Toen Tarantino zijn bijdrage Death Proof ook nog eens pimpte tot een aanlengde versie die geen B-film meer was -maar ook geen kwaliteitsfilm die zich kon meten met eerdere Tarantino-films- was de lol er vanaf.

Gelukkig geeft Planet Terror wel een goede indruk van de oorspronkelijke bedoeling: een avondje exploitatiefilms kijken.

Lekker ranzig

Dat begint al met de lekker ranzige fake-trailer voor Machete, met Rodriguez' vaste acteur Danny Trejo als Mexicaanse actieheld. Dát zet de juiste toon, en het blijft reuze jammer dat de drie andere fake-trailers de Nederlandse bioscopen niet haalden, terwijl er wel een wedstrijd 'maak je eigen fake-trailer' werd uitgeschreven.

Cherry Darling

Maar genoeg gezeurd: Planet Terror hakt er meteen goed in, met seks en geweld. De seks komt van de langbenige gogo-girl Cherry Darling (Rose McGowan), het geweld in de vorm van een castratie waarbij de ballen over het asfalt stuiteren. Verre van smakelijk, en dat is nog maar het begin van een epidemie die zombies vol etterende wonden zal veroorzaken.

El Wray

Freddy Rodriguez (uit Six Feet Under) is als El Wray de held van het verhaal, en hij heeft ook nog een verleden met Cherry Darling. Kijk niet raar op wanneer de twee in bed belanden en de film breekt: het hoort allemaal bij het Grindhouse-concept, met B-films waarvan de beste scènes altijd al aan gort waren gedraaid of domweg gejat.

Nacht van de Wansmaak

Grote namen als Bruce Willis duiken op voor een klein rolletje en Tarantino spaart zichzelf niet in een bijrolletje als verkrachter. Subtiel is alle smerigheid niet, maar wel erg vermakelijk, in de geest van de Nacht van de Wansmaak.

Wie teleurgesteld was in Death Proof moet Planet Terror toch een kans geven: deze Grindhouse-film benadert de sfeer van de oorspronkelijke double bill het best.

In 19 zalen

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie