The Simpsons bestaan al 20 jaar als tv-familie, waarvan 18 jaar als zelfstandige serie. Eerder dit jaar werd in de VS de uitzending van de 400e episode gevierd en nog is de koek -of beter gezegd de donut- niet op: er is nu ook de langverwachte Simpsonsfilm.

Maar waarom zou je betalen voor iets wat je gratis op tv kan zien, zoals Homer in een zeldzame vlaag van helderheid opmerkt.

Streakende Bart op skateboard

Om te beginnen is de Simpsons Movie langer en breder én het is leuker om met een zaal vol de stommiteiten van Homer te lachen. Mocht u dat niet over de streep trekken dan is er nog altijd een streakende Bart op zijn skateboard. Die scène leverde in de VS vooraf voorspelbare puriteinse protesten op, maar het is gewoon een goede grap, al is hij dan gepikt van Austin Powers 2.

President Schwarzenegger

Het verhaal komt op gang wanneer Homer een biggetje van het slachthuis redt en mee naar huis neemt. De mest vangt hij op in een silo in de tuin, maar die zit al snel vol. Dus dumpt Homer de hele handel in het toch al sterk vervuilde Springfield Lake. Een milieuramp is het gevolg en Springfield wordt door president Schwarzenegger afgesloten van de rest van de VS met een grote glazen stolp.

Alaska

The Simpsons krijgen de woede van hun plaatsgenoten over zich heen en vluchten naar Alaska. Daar rijpt het plan Springfield te redden voor het helemaal van de aardbodem is weggevaagd. Homer heeft er aanvankelijk geen zin in, maar zal uiteindelijk een heldenrol spelen. Moet hij wel eerst een barre tocht door de sneeuw zien te overleven.

Gele helden op het witte doek

The Simpsons Movie is met zijn vele bekenden in de eerste plaats een feestje voor de fans, die hun gele helden eindelijk op het witte doek kunnen zien. Tegelijkertijd overstijgt de film het niveau van een vierdubbele aflevering niet, maar dat komt ook omdat de serie zo'n hoog niveau heeft. Anders gezegd: de film blijft trouw aan de serie en daar zal geen fan ontevreden over mogen zijn.

www.simpsonsmovie.nl

In 90 zalen (originele versie) plus 100 zalen (Nederlandse versie)