Brave, saaie komedie waarin Steve Carell een ark moet bouwen van God (Morgan Freeman). Opvolger van Bruce Almighty.

Vier jaar geleden trok Jim Carrey als Bruce Almighty alle aandacht naar zich toe met zijn bekkentrekkerij. Maar in een bijrolletje als rivaal viel een grapjas op die Carrey naar de kroon stak met het trekken van bekken.

Die droogkomiek was Steve Carell, en dankzij zijn succes in de bioscoop (The 40 Year Old Virgin) en op tv (The Office) mag hij nu de hoofdrol spelen in het vervolg, Evan Almighty.

Tropisch hardhout

Evan Baxter is inmiddels opgeklommen van de nieuwsredactie naar de politiek. Hij heeft het zelfs geschopt tot congreslid en verhuist met zijn gezin naar een splinternieuwe suburb.

Alles is gloednieuw, van het tropisch hardhout tot het gazon, en Evan is er daarom niet van gediend dat er een hond op zijn gras poept. Maar er zal nog veel meer stront over hem heen komen.

Bijbelse baard

De vrome Evan, die serieus met zijn gezin bidt, krijgt bezoek van God (de wederom goed gecaste Morgan Freeman) die hem opdraagt een ark te bouwen voor de komende zondvloed. Daar heeft Evan helemaal geen tijd voor, en als hij dat wel had zou hij met zijn twee linkerhanden nog niet op het idiote voorstel ingaan.

Maar God bezorgt voortdurend hout bij de Baxters en laat ook steeds meer dieren opdraven, in paren. En wanneer Evans haar en baard bijbelse lengtes beginnen aan te nemen begint hij maar aan zijn ark.

Slaapverwekkend safe

Bruce Almighty was wellicht te hysterisch, maar Evan Almighty speelt slaapverwekkend op safe. Het ark-thema ligt zo dicht bij de bijbel dat de makers geen risico durfden te nemen religieuze groeperingen te kwetsen.

En dus zien we geen macho Bruce die misbruik van zijn almachtige gaven maakt, maar een brave Evan met een baard. De enige quasi-riskante grappen hebben te maken met poepende dieren.

175 miljoen dollar

Dat slappe resultaat wordt nog erger wanneer je weet dat Evan Almighty vanwege de vele special effects -die dieren lopen niet zomaar paarsgewijs- de duurste komedie aller tijden is geworden. Het budget was 175 miljoen dollar, dat is zeven keer zo duur als The 40 Year Old Virgin, die veel leuker was.

En twaalf keer zo duur als Hot Fuzz, wat mij betreft de leukste komedie van het jaar.

The 40 Year Old Virgin Mary

Voor zo'n bedrag kan je blijkbaar alleen op safe spelen. Typerend is een grap in de marge: in de bioscoop draait The 40 Year Old Virgin Mary, op zich een geestige verwijzing.

Maar om er zeker van te zijn dat iedereen de grap oppikt wordt er ook nog even op ingezoomd. Met dergelijke risicovermijdende ingrepen worden ook de paar aardige grappen in deze reli-komedie de nek omgedraaid. Doodzonde van het onmiskenbare komische talent van Steve Carell.

In 69 zalen