Ouderwetse sword and sandal-film, gesitueerd rond het eind van de Romeinse heerschappij. Met Colin Firth en Ben Kinglsey.

De legendarische producent Dino de Laurentiis maakte in de jaren vijftig bordkartonnen kostuumdrama's die speelde in de Romeinse dan wel Griekse glorietijd. In deze zogenaamde sword and sandal-films werd de titelheld doorgaans gespeeld door destijds klinkende namen als Anthony Quinn (Attila) of Kirk Douglas (Ulysses). Met The Last Legion poogt De Laurentiis (87) terug te keren naar de hoogtijdagen van het epos, maar de tijden zijn intussen veranderd.

Gothen

The Last Legion speelt in de vijfde eeuw, toen Rome werd veroverd door de Gothen. Ze nemen de zojuist gekroonde piepjonge keizer Romulus (Thomas Sangster) gevangen en verbannen hem naar Capri. Maar zijn bewaker, de dappere legioensoldaat Aurelius (Colin Firth), weet hem te bevrijden. Hij krijgt hulp van de geheimzinnige wijsgeer Ambrosinus (Ben Kingsley) en een beeldschone Byzantijnse krijgster (Bollywood-heldin Aishwarya Rai).

Souvenir

Onze helden weten Capri redelijk ongeschonden te verlaten en nemen een mysterieus zwaard mee als souvenir. Maar het is een Pyrrusoverwinning: de Gothen hebben het in het Romeinse rijk voor het zeggen. Dus besluiten ze naar het verre Brittannia te reizen, waar het laatst overgebleven Romeinse garnizoen gelegerd is.

Schotse Gothen

Die enorme reis -per paard, te voet en per boot- is in The Last Legion in een minuutje gepiept, met een montage en een pijl over een oude kaart. Daar kon je in de jaren vijftig wellicht mee wegkomen, maar na drie delen Lord of the Rings (met negen uur wandelen) niet meer.

The Last Legion doet voorts alsof er nooit een serie als Rome heeft bestaan, met bloedeloze gevechten en andere ouderwetse fratsen. Zo spreekt iedereen gewoon Engels, zelfs de Gothen, al hebben die wel een Schots accent.

Aanplakbaard

Dat zou nog een nostalgisch effect kunnen hebben, maar er leidt teveel af in de film. De aanplakbaard van Ben Kingsley bijvoorbeeld, die op zich goed gecast is als hedendaagse Anthony Quinn. Maar Colin Firth hoort in een romantische komedie of Jane Austen-kostuumfilm thuis en hij kijkt alsof hij zich dat ook realiseert. Alleen de exotisch ogende Aishwarya Rai zorgt met haar vechtlust voor spektakel.

Relikwie

The Last Legion heeft aan het slot nog een aardig geschiedenislesje in petto, maar helaas werd datzelfde verhaal drie jaar terug ook al verteld in King Arthur, maar dan vanuit een ander perspectief.

Het maakt The Last Legion nog meer tot een overbodig avontuur dat hooguit aardig is voor kinderen van twaalf en een relikwie uit het verleden- het midden van de vorige eeuw welteverstaan.

In 40 zalen