Teleurstellende filmversie van een spionageserie uit de jaren zestig. Bij twee zulke originele premières als Adaptation en Confessions verbleekt I Spy als het toonbeeld van fantasieloos Hollywood-seriewerk. Neem een oude tv-serie, maak er een hedendaagse versie van, stop er twee komieken in, laat ze doen wat ze altijd doen, en klaar is de film. @@

Zelfs wie de tv-serie I Spy nooit zag moet het uitgangspunt van de filmversie bekend voorkomen. I Spy is namelijk ook de zoveelste buddymovie waarin twee uitersten aan elkaar worden gekoppeld om een gevaarlijke missie te volbrengen. De slome spion Alex Scott (Owen Wilson) gaat met de rappratende bokser Kelly Robinson (Eddie Murphy) als dekmantel naar Boedapest om een gestolen vliegtuig op te sporen. Ze krijgen ter plekke hulp van spionne Rachel, gespeeld door Famke Janssen.

Typecasting

I Spy is een schoolvoorbeeld van typecasting. Eddie Murphy doet gewoon wat hij sinds Beverly Hills Cop doet, namelijk het vlot van de tongriem gesneden opgewonden standje uithangen. Owen Wilson mag na Shanghai Noon en The Royal Tenenbaums opnieuw de sufkop uithangen die praat als een permanent stonede surfer. En zelfs 'onze eigen Famke', zoals Janssen altijd moet worden aangeduid, doet waar ze jaren terug met Goldeneye beroemd om werd: de femme fatale uithangen.

Riool

Verrassend is I Spy dus zeker niet, maar wat belangrijker is: de film is leuk noch spannend. Net als eerder in het ook zo onleuke Bad Company (Chris Rock met Anthony Hopkins in Praag) doet het spionageverhaaltje er nauwelijks toe. En ook de combinatie Murphy-Wilson heeft niet het beoogde hilarische effect, afgezien van een aardige male bonding-scène in het riool.

Murphy heeft na Showtime en Pluto Nash zijn derde zeperd op rij. Wilson herhaalt zijn trucje binnenkort alweer in Shanghai Knights, met Jackie Chan. En Famke Janssen mag hopen dat ze nog eens andere rollen krijgt aangeboden, hoewel dat te betwijfelen valt na het floppen van haar romantische komedie-poging Love & Sex, drie jaar terug. Maar goed, wie weet krijgt ze in X-Men 2 (in mei in de bios) wat meer te doen.

De Volkskrant: "geen enkel origineel moment"
In 21 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm