Moeizame Adam Sandler-komedie waarin twee brandweermannen met elkaar trouwen om de verzekering op te lichten.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3963 Hollywood heeft altijd een tweeslachtige houding gehad tegenover homo's in films. Of ze voldoen aan de karikatuur van de relnicht, of ze zijn de ongevaarlijke, seksloze Beste Vriend of Brave Buurman tegen wiens brede schouder de vrouwelijke hoofdrolspeelster kan uithuilen. I Now Pronounce You Chuck and Larry vormt daarop geen uitzondering, hoewel er aanvankelijk geen homo in deze homokomedie voorkomt.

Brandweermannen

Chuck (Adam Sandler) en Larry (Kevin James, uit Hitch en de tv-serie The King of Queens) zijn twee macho brandweermannen. Chuck is de vrijgezelle vrouwenversierder, Larry de weduwnaar die voor zijn twee kinderen moet zorgen. Dat levert hem kopzorgen op wanneer blijkt dat hij niet goed verzekerd is. De enige manier om dat op te lossen is zo snel mogelijk te trouwen.

Formaliteit

In zo'n geval presenteren komedies de meest vergezochte oplossing doorgaans als de meest voor de hand liggende. Zo ook hier: Larry vraagt Chuck zijn partner te worden. Chuck is bang voor zijn imago, maar hij kan Larry niets weigeren omdat deze net zijn leven heeft gered. Bovendien is het slechts een papieren formaliteit, dus wat kan er mis gaan?

Nep-Aziaat

Behoorlijk veel, zo blijkt wanneer een doortastende ambtenaar (Steve Buscemi) op het stel wordt gezet om te onderzoeken of er sprake is van verzekeringsfraude. Chuck en Larry moeten hun schijnhuwelijk vervolgens een stuk waarschijnlijker maken, door bij elkaar in te trekken en trouwfoto's te laten maken. De nep-Aziaat die hen in de echt verbindt is leuk bedoeld maar pijnlijk ongrappig.

Musicals

Het tweetal neemt ook een advocaat in de arm, maar dat blijkt de beeldschone Jessica Biel, waar Chuck vervolgens verliefd op wordt. Verwikkelingen genoeg, want Larry tobt er ook mee dat zijn zoontje van musicals houdt. Straks blijkt de zoon van nep-homo écht homo!

Het is deze dubbele moraal -er is niets mis met homo's, zolang het je kinderen maar niet zijn- die de emancipatoire kant van de komedie ondergraaft.

Blades of Glory

De Adam Sandler-formule, waarin banale grappen worden afgewisseld met suikerzoet sentiment, is toch al alleen besteed aan liefhebbers. Dat het ook anders kan bewees eerder jaar Blades of Glory: ook een platte komedie voor het grote publiek waarin homofobe grappen niet werden geschuwd, maar die leuk was zonder kwetsend te zijn.

Maar ja: Wil Ferrell als macho kunstschaatser is nu eenmaal veel leuker dan Adam Sandler als macho brandweerman.

In 58 zalen