Analyze This was in 1999 het begin van een nieuwe carrière van Robert de Niro. Dat hij grappig kon zijn wisten we uit Jackie Brown (1997), maar dat hij zelfs hilarisch kon zijn bewees Analyze This. Regisseur Ramis maakte handig gebruik van de vele dreigende rollen die De Niro in zijn carrière had gespeeld, en zette hem neer als gangster met psychische problemen. @@

Bekijk hier de video

Dat de makers van The Sopranos dat jaar op hetzelfde idee waren gekomen deed niets af aan het komische effect dat De Niro in combinatie met psychiater Billy Crystal had. Het jaar erop was De Niro zo mogelijk nog grappiger als schoonvader met CIA-verleden in Meet the Parents.

West Side Story

Van Meet the Parents is een vervolg in de maak, maar de sequel van Analyze This is vanaf deze week te zien. De Niro en Crystal keerden terug in hun vertrouwde rollen, evenals Lisa Kudrow als Crystals neurotische vrouw en Joe Vitterelli als De Niro's lijvige sidekick Jelly. Er zijn sequels die het met minder vertrouwde gezichten moeten stellen.

Maar helaas lijkt de film zelf ook te veel op het origineel om te kunnen verrassen. Goed, er is een ander uitgansgpunt: De Niro zit inmiddels in de gevangenis, maar wil zich door Crystal ontoerekeningsvatbaar laten verklaren. Om dat te bereiken zingt hij deuntjes uit West Side Story.

Maar een dansende De Niro is niet half zo leuk als een De Niro met een uitgestreken smoel -en dàt was nu juist de kracht van Analyze This.

Kaakproblemen

Analyze That heeft nog meer noodgrepen nodig om het script op te leuken. Zo gaan Crystal en De Niro naar een sushi-tent, terwijl Crystals kaak door medicijngebruik gevoelloos is geworden. De slapstick die dat moet opleveren bezorgde mij eerder het schaamrood op de kaken dan kaakkramp van de lach. Hetzelfde geldt voor De Niro's bemoeienissen met een tv-serie die verdacht veel op The Sopranos lijkt.

Na 'This' valt 'That' vies tegen. Voor een sequel zijn de nieuwe grappen te dun gezaaid, en de bloopers aan het eind zijn het leukste deel van de film. Nu maar hopen dat het vervolg op Meet The Parents beter uitpakt. Met de titel Meet the Fockers is de eerste lach in elk geval al binnen.

Het Parool: "Analyze This kwam op het juiste moment, Analyze That is te laat"
De Volkskrant: "plichtmatig vervolg (..) weinig lichtpunten"
In 34 zalen