Flauwe parodie op de modewereld, van en met Ben Stiller

Je kan van Austin Powers zeggen wat je wil -dat hij melig is bijvoorbeeld- maar zijn meligheid is wel van het aanstekelijke soort. Van Derek Zoolander kan dat helaas niet gezegd worden.

Zoolander

Zoolander, the movie draait om een complot dat zo uit een Austin Powers-film zou kunnen komen. Zoolander, fotomodel-op-zijn-retour, wordt gehersenspoeld om de premier van Maleisië te vermoorden. Die wil namelijk de kinderarbeid in de lage lonen-landen verbieden, en daar zitten de mode-ontwerpers van de wereld niet op te wachten.

Paljas

Probleem één is dat de modewereld, waar het verhaal zich in afspeelt, eigenlijk niet meer belachelijk te maken is. Maar goed, dat gold ook voor het spionagegenre, en daar wist Austin Powers toch flink de draak mee te steken.

Probleem twee is echter dat Stiller niet leuk is wanneer hij de paljas uithangt. Stiller is veel geestiger als de schlemiel, een rol die hij vorig jaar in Meet the Parents nog met verve neerzette. De regisseur van die film was trouwens Jay Raoch, die ook de Austin Powers-films regisseerde. Probleem drie is dus wellicht dat Stiller niet zo'n begenadigd regisseur is, maar laat ik die conclusie nog niet trekken.

De enige die wel op de lachspieren werkt is Owen Wilson, als Zoolanders concurrent Hansel. Maar Stillers creatie zelf wekt vooral irritatie op.

Het ParoolDe Volkskrant

In 50 zalen