Derde film over ieders favoriete moerasmonster. Alle ingrediënten zijn weer aanwezig, maar de magie is een beetje uitgewerkt.

Met Shrek the Third zijn we alweer aan het vierde deel 3 in twee maanden toe, na Spider-Man 3, Pirates of the Caribbean 3 en Ocean's 13. De vermoeidheid en voorspelbaarheid begint zijn tol al te eisen, terwijl delen 3 van ZOOP (juli) en de Jason Bourne-serie (september) nog moeten komen.

Volgende week volgt nog een sequel van Die Hard, maar dat is een deel 4 en bovendien van een serie waar we twaalf jaar niets van hebben gehoord. Maar goed, deze week is Shrek aan de beurt, en die groene griezel stond al twee keer garant voor een vrolijk tegendraads sprookje.

Paleispluche

Aan het slot van Shrek 2 (2004) leefden Shrek en Fiona nog lang en gelukkig in het land van Far Far Away. De vader van Fiona, tevens koning van Far Far Away, was in een kikker was veranderd en daarom namen Shrek en Fiona zijn verplichtingen tijdelijk waar.

Maar wanneer aan het begin van Shrek the Third de koning overlijdt (in een lang uitgesponnen en daardoor erg grappige sterfscène) dreigt Shrek de rest van zijn leven op het paleispluche te verslijten. Daar zou menigeen voor tekenen, maar niet dit moerasmonster, dat de geur van schimmel en bederf om zich heen moet hebben.

Happy end

Tegelijkertijd zit de verstoten Prins Charming snode plannetjes te smeden, want hij zou juist maar al te graag de troon willen bestijgen. Hij mobiliseert de slechteriken uit talloze sprookjes door hen hun eigen happy end te beloven.

Ondertussen gaat Shrek op zoek naar de laatste mogelijke troonopvolger, Arthur, die studeert aan de universiteit van Worcestershire. Vlak voor hij vertrekt vertelt Fiona hem dat ze zwanger is- alsof Shrek nog niet genoeg zorgen aan zijn kale groene hoofd heeft.

Gingerbreadman

Shrek the Third begint als een feest der herkenning. De kijker wordt meteen op het verkeerde been gezet, zoals in de eerste Shrek gebeurde. En ook het weerzien met Donkey en Puss in Boots is vermakelijk. Maar het eerste half uur moeten vooral valpartijen voor de lach zorgen, en vormt de al genoemde sterfscène van de kikkerkoning het enige hoogtepunt.

Het bezoek aan de universiteit van Worcestershire biedt nog wat mogelijkheden voor de bekende verwijzingen naar de hedendaagse wereld, maar erg veel geslaagde grappen levert het niet op.

Pas wanneer de Gingerbreadman (Koekie) zijn leven aan zich voorbij ziet trekken raken de makers van Shrek even de juiste absurdistische toon die de eerste delen zo geweldig maakten. En ook de muziek is weer origineel, zeker voor een animatiefilm: behalve vaste ingetogen klanken van The Eels komt ook Led Zeppelins Immigrant Song even voorbij.

Magie

Alles bij elkaar is Shrek the Third zeker amusant, maar geen hoogvlieger. Na twee delen lijkt de magie een beetje uitgewerkt en het zou nog wel eens een slecht idee kunnen zijn om door te gaan tot deel 5, zoals al werd aangekondigd.

In 108 zalen (originele versie) + 108 zalen (Nederlandstalige versie)