Deense Dogma-film. Dat betekent: goed acteren en matig camerawerk. Helaas is het verhaaltje dit keer zo dun als een doktersroman. @@@

De onstuimige relatie tussen Joachim en Cecilie komt met een klap tot stilstand als Jaochim een ongeluk krijgt. Niet doordat deze alpinist van een bergwand tuimelt, en daarmee de nachtmerrie van zijn vriendin doet uitkomen. Nee, Joachim wordt domweg door een auto aangereden, als hij in zijn verliefdheid even niet oplet.

Geheime agenda

De automobiliste zelf treft echter ook blaam: deze Marie had net ruzie met haar dochter Stine en reed daarom te hard. In het ziekenhuis krijgt Joachim een gruwelijke diagnose te horen: hij is vanaf zijn nek verlamd, en zal nooit meer beter worden.Cecilie zoekt troost bij dokter Niels, die een geheime agenda heeft. Hij is namelijk de echtgenoot van Marie, de vrouw die Joachim aanreed. Dat geheim wordt snel onthuld, maar er komt een nieuwe voor in de plaats. Want Niels wordt verliefd op de jonge Cecilie, en zij wijst hem allesbehalve af. Eerst zoekt zijn door schuldgevoel geplaagde vrouw niets zocht achter de vele ontmoetingen van Cecilie en haar man. Maar hun puberdochter Stine weet wel beter.

Doktersroman

Open Hearts (in het Deens: Elsker dig for evigt, wat zoveel betekent als "ik hou voor eeuwig van je") is alleen al door de titel een doorsnee doktersromannetje. Daarnaast heeft het een plot-ontwikkeling die in een soap niet zou misstaan: een mager verhaaltje, dat zwaar op toeval leunt.

Maar net als in eerder Dogma-films spelen de Deense acteurs weer zo meesterlijk dat je met elke betrokkene mee gaat leven.Dat hoogstaande acteren lijkt nog de voornaamste verworvenheid van het alweer acht jaar oude Dogma-manifest. Want die losse camera kennen we nu wel, en dat was ook niet de reden waarom Festen zo'n indruk maakte. Dat lag aan het verhaal, en op dat gebied schiet Open Hearts dus tekort. Maar ook een mindere Dogma levert nog altijd een prima film op.

Het Parool: "een bij vlagen hartverscheurende film"
De Volkskrant: "onversneden zouden de gebeurtenissen een soap zijn, in de (Dogma-)context kunnen ze opeens weer ontroeren"
In 10 zalen

# Niet gezien
@ Laat maar
@@ Op eigen risico
@@@ Niet slecht
@@@@ Aanrader
@@@@@ Wereldfilm