Spookhuisfilm over een gezin dat in een vervallen boerderij gaat wonen. Voorspelbaar, maar wel effectief.

De Thaise broertjes Pang hebben hun naam mee in het horrorgenre, waar veel schrikeffecten het vooral van hard geluid moeten hebben. Ze trokken rond 2000 de aandacht met Bangkok Dangerous, een sfeervolle actiefilm over een doofstomme huurmoordenaar.

In navolging van het Japanse The Ring legden ze zich toe op de Thaise variant van J-horror met The Eye, al snel gevolg door The Eye 2. Deze horrorfilms bleven ook in Hollywood niet onopgemerkt en de Thaise broertjes werden met een Amerikaans horrorproject naar het westen gelokt. Dat werd uiteindelijk de spookhuisfilm The Messengers.

Psycho and The Birds

De Hollywood-studio zal tevreden zijn, want The Messengers is een volbloed Amerikaans product geworden. De Aziatische achtergrond van de makers is nauwelijks aan de horrorfilm af te zien- hooguit in de spoken die op zijn Rings en Grudges snel via plafond en muren verplaatsen.

De film doet eerder aan het werk van good old Hitchcock denken, zoder ooit dat niveau te halen overigens. Maar de angstaanjagende boerderij waarin het gezin Solomon vanuit Chicago naartoe verhuist lijkt gemodelleerd naar het Bates Motel in Psycho, terwijl de kraaien er flink kunnen huishouden, net als in The Birds.

Geen wonder dat tienerdochter Jess het er niet naar haar zin heeft, maar zij heeft weinig in te brengen: zij is de indirecte aanleiding dat er naar rustiger oorden verhuisd moest worden om redenen die pas later in de film worden onthuld.

Vooralsnog is de driejarige Ben de enige die in de gaten heeft dat het spookt in het huis, maar de onschuldige peuter ziet in de geestverschijningen slechts speelkameraadjes. Wanneer er een mysterieuze man verschijnt die de boerderij met winst wil overkopen gaan er geen alarmbellen rinkelen bij vader Solomon (Dylan McDermott).

En de hulp van een rondreizende werkloze wordt door hem met beide handen aangenomen. Dit is immers het platteland, waar iedereen te vertrouwen is, vindt Roy Solomon.

Pang!

The Messengers is een doorsnee-spookhuisfilm zoals The Amityville Horror-remake. De schrikeffecten zijn voorspelbaar, want ook de Pang Brothers zetten de volumeknop ver open als er een schim langs flitst. Qua logica valt er ook nog wat af te dingen op de film, zelfs als je meegaat in het spookverhaal. The Messengers is best een onderhoudende horrorfilm die je af en toe flink laat schrikken, maar wie op een Aziatische bijsmaak rekent zal teleurgesteld zijn.

Het Parool: - "het ene na het andere griezelcliché (..) tegelijkertijd ongeloofwaardig en voorspelbaar"

De Volkskrant: - "van begin tot het eind voorspelbaar (..) een bedompt allegaartje van tweedehands schrikeffecten"

In 20 zalen