Broeierig drama waarin Samuel L. Jackson een oversekste Christina Ricci vastketent aan zijn radiator om haar te genezen.

Twee jaar terug verraste Craig Brewer met het broeierige low budget-drama Hustle and Flow. De film, over een pooier die rapper wil worden, leverde Terrence Howard zijn verdiende doorbraak op plus een Oscarnominatie. De swingende muziek van de film werd al even verrassend beloond met een Oscar voor het titelnummer.

Brewer, die opgroeide in Memphis, heeft ook zijn volgende film gesitueerd in het broeierige zuiden van de VS. En opnieuw spelen muziek en seks hoofdrollen.

Aan de ketting

Black Snake Moan begint met een vrijpartij bij wijze van afscheid. Ronnie (Justin Timberlake) heeft bij de marine getekend en zijn vriendin Rae neemt hartstochtelijk afscheid van hem. Wanneer hij wegrijdt met een vriend gaat haar huilbui naadloos over in iets dat eerst lijkt op een koortsaanval maar al snel meer weg heeft van een soort van naspel. Mist Rae haar vriendje nu al zo erg?

Wanneer ze in een hotpants en met een al even kort truitje het stadje in paradeert wordt Rae's tochtige reputatie al snel duidelijk: ze is zo oversekst dat "ze zelfs een boom zou neuken", zoals een iemand het plastisch verwoordt. "Hoestsiroop of condooms?" vraagt een medewerkster van de supermarkt, die Rae's moeder blijkt te zijn en de moed op beterschap van haar nymfomane dochter al heeft opgegeven.

Rae's destructieve zucht naar seks en kicks moet een keer verkeerd aflopen, en dat lijkt ook zo wanneer ze op een feest dronken en gedrogeerd met een foute man meegaat. Hij laat haar voor dood achter op een verlaten weggetje.

Dat weggetje komt echter uit op de oprit van Lazarus (Samuel L. Jackson), een oude blueszanger wiens vrouw er net met zijn broer vandoor is. Hij ontfermt zich over de bewusteloze Rae, die hem wanneer ze wakker is wil bedanken op de enige manier die ze kent- in natura.

De gelovige Lazarus slaat dat aanbod geschrokken af en grijpt naar zijn bijbel, want deze blanke demon moet wel door de duivel zijn bezeten. Hij doet wat hem dunkt dat goed is: hij ketent haar met een zware ketting aan zijn radiator, om zo de duivel uit haar te drijven.

Blanke seksslavin

Net als Hustle and Flow weet Brewer in Black Snake Moan een situatie te creëren die vooroordelen op zijn kant zet. Zoals de pooier in Hustle and Flow zachtmoediger was dan de geslaagde rapper, zo is ook de zwarte man met de vastgeketende blanke seksslavin in Black Snake Moan niet wat het lijkt.

Jammer genoeg weet Brewer niet het uiterste uit dit intrigerende uitgangspunt te halen: de afloop is een brave anti-climax die niet past bij het controversiële en sterke beeld van een geketende blanke vrouw in het huis van een zwarte man.

Maar de acteerprestaties van Jackson (uiteraard), Ricci, en Timberlake (verrassend!) maken veel goed. En de muziek zorgt ook dit keer weer het toefje slagroom op de taart: geen rap, maar lekker vette blues, gespeeld en gezongen door Jackson zelf.

Het Parool: - "In het half uur waarin Brewer de beloftes van het affiche inlost is Black Snake Moan een film als geen andere"

De Volkskrant: - "door het provocerende beeld (..) krijgt de film iets gedurfds, maar die belofte wordt niet waargemaakt"

In 5 zalen