Vorige week was er in Valentin een jongetje dat astronaut wilde worden, deze week is er in Science Fiction een al even fantasievolle jongen die vermoedt dat zijn ouders buitenaardse wezens zijn. En niet eens zozeer omdat zijn moeder gespeeld wordt door Wendy van Dijk, maar omdat zijn ouders voortdurend bezig zijn aan een mysterieus planten-project dat in The X-Files niet zou misstaan. @@@

Sterker nog, hun hele huis lijkt uit de X-Files te komen, met die overdaad aan glas en staal en groen licht. En is groen niet traditioneel de kleur die wordt geassocieerd met marsmannetjes en andere aliens?

Koele sfeer

De aankleding van het huis is een van de sterkste kanten van Science Fiction, en dat met een budget van 1.888.907 Euro, aldus de persmap. De professionele art-direction van de film, waarvan het decor nu eens niet uit bordkarton lijkt te zijn opgetrokken, zorgt voor een passende koele sfeer. Dat gaat dan wel weer ten koste van de warme sfeer die een familiefilm hoort te hebben.

Hoofdrolspeler Andres (David Geclowicz) had daarvoor kunnen zorgen, maar de jonge acteur is helaas niet tegen zo'n zware verantwoordelijkheid opgewassen.Het valt hem ook niet te verwijten, want het verhaal is ook tamelijk dun voor anderhalf uur. Halverwege is het al teruggebracht tot de vraag: zijn de ouders nu wel of niet van een andere planeet? Het antwoord laat dan te lang op zich wachten om nog echt te kunnen boeien. En een ingelast tripje tussendoor naar Duitsland lijkt alleen te zijn bedacht om ook de Duitse co-producent tevreden te stellen.

Badpak

Dat neemt niet weg dat Science Fiction toch een hele aardige familiefilm is, met een origineel thriller-gegeven. En ja, de zojuist van een zoon bevallen Wendy van Dijk -hier nog in badpak- doet het ook op het doek heel aardig als moeder.

Liesbeth Kamerling duikt ook nog even op, als kindermeisje, maar ondanks deze soapy verschijningen oogt Science Fiction uitermate professioneel, als een Benelux-variant van The X-Files. Alleen dus een beetje koel, maar daar is het ook een science fiction voor.De Volkskrant: "degelijke kinderthriller"
In 24 zalen