Stelling van de week: wie van Jackass houdt, houdt niet van musicals en vice versa. Het publiek van Chicago en van Jackass, beiden deze week in première, is aan de bioscoopkassa al van elkaar te onderscheiden. @@@

Bekijk hier de trailer

Alle pukkelige puberjongens gaan naar Jackass, alle frisgewassen meisjes naar Chicago. En terwijl de musicalliefhebbers alle liedjes van Chicago uit het hoofd kunnen meeneuriën, beginnen de Jackass-fans al te schateren als hun masochistische idolen in beeld komen.

Bilspleet

Daar is niets mis mee, zolang ze de bioscoop niet afbreken althans, want in beide gevallen wordt het publiek op zijn wenken bediend. Jackass the movie gaat verder waar het beruchte MTV-programma moest stoppen, gehinderd door de puritiense Amerikaanse censuur. Hoe kan je nu laten zien hoe iemands balzak aan zijn dij wordt vastgeniet, terwijl je niet eens een bilspleet mag tonen?

Die belemmering kennen Johnny Knoxville en zijn trawanten niet in de filmversie, en ze maken er dankbaar misbruik van. Liefst vier keer gaat een van de Jackassers spontaan over zijn nek, vaak aangevuurd door zijn partners in crime, die quasi-bezorgd informeren "Je gaat toch niet kotsen? Was het de pizza?" Succes verzekerd!

Braakverwekkend

Jackass, the movie wordt niet gehinderd door een script of een verhaal. Het is niet meer dan een aanschakeling van stunts die masochistisch, misselijkmakend of melig zijn, en het liefst alle drie. Hilarisch is het item 'off-road tattoo', waarbij Steve-O zich laat tatoeëren in een terreinwagen, die door gast-ster Henry Rollins met grote vaart over een hobbelig onverhard terrein wordt gejaagd.

Letterlijk braakverwekkend zijn de stunts waarbij wasabi (dat gloeiendhete gifgroene goedje naast uw sushi) wordt gesnoven, of een ijsje van volgepiste sneeuw wordt verorberd. En wees maar blij dat er geen geur-bioscoop is wanneer de stunt waarbij een van de Jackassers een wc bij een sanitairhandel zou volpoepen mislukt: het slachtoffer in hoge nood poept in de auto al zijn broek vol.

Paper cuts

Nee, Jackass is niet fijnzinnig, maar dat is nu juist de 'charme' van het fenomeen. Gelukkig zetten de Jackassers vooral zichzelf te kakken (soms dus letterlijk) en zijn hun stunts eerder masochistisch dan sadistisch.

Het meest confronterend is, opvallend genoeg, de sessie waarbij ze elkaar met scherp papier zogenaamde 'paper cuts' tussen de vingers en tenen toedienen. Wie zich ooit spontaan aan papier sneed (en wie deed dat niet) zal de rillingen over de rug voelen. Yech!Toch is Jackass, the movie maar half geslaagd, want te veel stunts lopen met een sisser af. Tuurlijk, de fans zullen het vreten, maar voor hen had de film net zo goed meteen op video/dvd kunnen verschijnen.

Kan je op video-avondjes lekker doorspoelen naar je favoriete scènes, om het daarna beneveld door drank na te doen. Wat natuurlijk níet de bedoeling is, want ook deze Jackass-produktie wordt weer voorafgegaan door de obligate waarschuwing: do not try this at home!

Het Parool: "erg grappig (..) aanstekelijk plezier (..) sterker dan een half uurtje televisie"
De Volkskrant: "origineel en kinderachtig, hilarisch en vermoeiend"
In 48 zalen