Derde deel in de succesvolle trilogie met opnieuw Johnny Depp als Jack Sparrow, de populairste piraat van deze eeuw.

Pirates of the Caribbean: the Curse of the Black Pearl was in de zomer van 2003 als een frisse zeebries tussen alle vervolgfilms. Maar Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest was vorige zomer een sequel waar de frisheid danig van af was. De film was nodeloos ingewikkeld, veel te lang en mede daardoor lang zo leuk niet als het origineel. Het publiek maalde er echter niet om: Pirates 2 bracht wereldwijd de helft meer op dan het origineel, dat met zo'n 650 miljoen dollar ook al een schatkist vol gouden dukaten had opgeleverd.

Dead Man's Chest slechtte de bijna onneembare barrière van 1 miljard dollar, een mijlpaal die tot dan toe alleen was gehaald door die andere film met dat schip (Titanic) en die andere kostuumfilm met Orlando Bloom (Lord of the Rings: Return of the King).

Keith Richards

Niet dat er om díe reden nu al een deel drie is: na het succes van de eerste Pirates werden al plannen gemaakt om deel 2 en 3 tegelijk op te nemen, zoals ook gebeurde met Lord of the Rings en de beide Matrix-vervolgen. De opnames voor Pirates 2 en 3 werden geteisterd door orkanen en andere rampen, met als hilarisch hoogtepunt de valpartij van Keith Richards. De Rolling Stone die model had gestaan voor Johnny Depps Captain Sparrow viel op zijn vakantie namelijk uit een palmboom, wat de plannen om hem op te laten draven als Sparrow senior behoorlijk dwarsboomde. Maar in deel 3, At World's End, is Richards dan eindelijk van de partij.

Na Dead Man's Chest bleven er genoeg vragen open, zeker met de uitsmijter waarin Barbossa (Geoffrey Rush) weer tot leven bleek te zijn gewekt. Zijn hulp komt van pas in de zoektocht naar Jack Sparrow, die door het zeemonster de Kraken is opgeslokt en wiens ziel aan inktviskop Davy Jones toebehoort. Maar dat ook Jack weer zal terugkeren is nauwelijks een verrassing: zijn tegendraadse verschijning is immers het teentje knoflook in wat anders een laffe vissoep zou zijn.

Nieuwe gezichten zijn er ook in At World's End: de grootste blikvanger -naast Keith Richards dus- is Aziatische superster Chow Yun-Fat als de Chinese piraat Sao Feng. Hij schiet Will Turner (Orlando Bloom) en Elisabeth Swann (Keira Knightley) te hulp bij hun zoektocht naar Jack Sparrow. En later is zijn vechtlust én die van anderen hard nodig bij de strijd tegen de Oost-Indische Compagnie, die alle piraten van de wereldzeeën will wegvagen.

Depps dronken piratenact

Pirates 3 kan gemakkelijk beter zijn dan Pirates 2, maar er moet veel gebeuren wil de sprankelende frisheid van de eerste film worden overtroffen. Of dat zo is, kan ik niet beamen, aangezien ik momenteel op het filmfestival van Cannes zit waar van alles draait, behalve de nieuwe Pirates of the Caribbean. Ja, in een Frans ingesproken versie, maar dat gaat me te ver, ook al woont le Depp al jaren in Frankrijk.

Maar gezien het enorme succes van de zuinig ontvangen tweede film hoeven de makers van Pirates of the Caribbean: At World's End er zich ook absoluut geen zorgen te maken of de recensies wel goed uitpakken. Ach, ook in de vorige film bleef Depps dronken piratenact leuk, dus wie wil hem niet met zijn geestelijke vader Keith Richards op het witte doek zien?

Het Parool: "Smakelijk zeebanket met prettig gespuis"

De Volkskrant: "At World's End is een feestje voor insiders: de film verwijst voortdurend naar zijn voorgangers en zichzelf. Het zou armoedig zijn, als regisseur Gore Verbinski het niet zo aanstekelijk verpakte"

In 177 zalen