Het gaat niet goed met Jim Carrey. Zijn laatste films waren niet meer de kaskrakers van weleer. Lemony Snickett en Fun with Dick & Jane overschreden in de VS nog wel de 100 miljoen dollargrens, maar Bruce Almighty was daar vier jaar terug nog goed voor 242 miljoen dollar.

Grappenmaker Steve Carell heeft het stokje van Carrey overgenomen in Evan Almighty, de opvolger van Bruce Almighty. Intussen werden vorig jaar liefst drie Carrey-projecten (Used Guys, A Little Game, en Ripley's Believe It or Not) voortijdig stilgezet omdat de producenten vreesden de hoge budgetten -waaronder Carrey's sterrensalaris- niet terug te verdienen.

En de serieuze Carrey oogstte veel lof met zijn ingehouden rol in Eternal Sunshine of the Spotless Mind, maar een verdiende Oscarnominatie leverde dat ook al niet op.

Toppsy Kretts

Carrey slaat een andere richting in The Number 23. Ook hier speelt hij een serieuze rol, al doet hij als hondenmepper Walter Sparrow aanvankelijk even denken aan pet detective Ace Ventura. Walter vraagt zich af hoe zijn leven anders had kunnen verlopen, ook al heeft hij een leuke vrouw (Virgina Madsen) en een slimme zoon.

Wanneer zijn vrouw Agatha voor zijn verjaardag een tweedehands boekje koopt getiteld The Number 23 raakt Walter al snel geobsedeerd door het werkje. Hij herkent zichzelf in het verhaal van ene Toppsy Kretts -een doorzichtig pseudoniem- en slaat de waarschuwing van de schrijver in de wind het boekje terzijde te leggen wanneer de lezer zich al er te veel in herkent.

Walter laat zich meevoeren in een ruige film noir-fantasiewereld waarin hij een saxofoon spelende detective is. Maar nog meer raakt Walter geobsedeerd door de stelling dat alles terug te voeren is op het nummer 23, van zijn geboortedatum tot 11 september 2001.

Intussen maakt zijn vrouw Agatha zich steeds meer zorgen over de gemoedstoestand van haar man, maar ze komt niet op het idee het boekje domweg af te pakken. Ze laat zich wel overhalen om samen met hem én hun zoon een potentieel gevaarlijk individu te schaduwen.

0,666

Uit die laatstgenoemde verwikkelingen mag al blijken dat The Number 23 een loopje met de kijker neemt, zeker naarmate de film vordert. Zelfs het op zich intrigerende gegeven van het magische getal 23 wordt niet zo nauw genomen: als een optelsom op 32 uitkomt wordt dat gewoon omgedraaid, zodat je alsnog 23 krijgt.

En wat is 2 gedeeld door 3? Juist: 0,666, het nummer van de duivel. Goh, wat eng. The Number 23 stapelt tegen het einde steeds meer onwaarschijnlijkheden op elkaar om uiteindelijk een bespottelijke ontknoping uit een hoge hoed te toveren.

Gooi het maar in mijn pet, denk ik dan. Nog een gemiste kans: de film gaat niet in 23 maar in 25 zalen uit.

De Volkskrant "wordt nooit echt mysterieus (..) vreemde whodunnit"

In 25 zalen