Het Amerikaanse rechtssysteem leent zich bij uitstek voor films. De theatrale gang van zaken in een rechtbank, waar advocaten een jury naar hun hand moeten zien te zetten, is een dramatisch gegeven dat vele rechtbankdrama's en tv-series heeft opgeleverd.

En dat een schurk vrijuit kan gaan door toedoen van een gehaaide advocaat of het ontbreken van bewijs heeft stof opgeleverd voor menige tv-film.

Arrogantie versus ambitie

Een vergelijkbare situatie vormt de basis van Fracture, dat niet echt een rechtbankdrama is, want er komen nauwelijks rechtsbackscènes in voor. Maar het uitgangspunt is wel puur juridisch: Ted Crawford (Anthony Hopkins) heeft zijn overspelige vrouw neergeschoten, en dat zelfs bekend tegen de rechercheur die hem kwam inrekenen. De arrogante Crawford staat er ook nog op dat hij in de rechtszaal zijn eigen verdediging zal voeren.

Zijn tegenstander in die rechtszaal is Willy Beachum (Ryan Gosling), een ambitieuze openbare aanklager die 97% van zijn rechtszaken heeft gewonnen. Vanwege dat succes staat Willy op het punt de overstap te maken naar een goedbetaalde baan bij een prestigieus advocatenkantoor. Maar deze zaak wil hij best nog wel even doen voor hij vertrekt- de verdachte heeft bekend, dus wat kan er mis gaan?

Een hoop, zo blijkt. De gehaaide Crawford heeft namelijk uitgezocht met wie zijn vrouw vreemd ging- het bleek een rechercheur te zijn. Dus zorgde hij ervoor dat juist díe rechercheur hem arresteerde nadat hij zijn vrouw neerschoot.

Tijdens de rechtszaak presenteert hij de kennis over de minnaar van zijn vrouw zogenaamd achteloos maar hij legt zo wel een bom onder de rechtsgang. Want de bekentenis verliest in juridisch opzicht zijn waarde, aangezien die is gedaan tegen een rechercheur die persoonlijk betrokken is bij de zaak. Aan Willy de ondankbare taak om alsnog voor bewijsmateriaal of getuigen te zorgen, zodat Crawford zijn straf niet ontloopt.

Maar dat is lastig, want het moordwapen is nog steeds spoorloos, terwijl mevrouw Crawford na de schietpartij met hersenletsel in een coma is beland. Bovendien staat Willy nog meer onder tijdsdruk, aangezien zijn nieuwe baas vanaf dag 1 totale beschikbaarheid eist.

Primal Fear

Fracture maakt dankbaar gebruik van het gegeven dat elke verdachte onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. En omdat het film is wordt dat gegeven nog lekker aangedikt door Crawford hoog spel te laten spelen met een bekentenis die later onbruikbaar blijkt. En laat het maar aan Hannibal-acteur Hopkins over om een ijskoude en berekenende moordenaar neer te zetten.

Hopkins krijgt prima tegenspel van Ryan Gosling, een snel rijzende ster in Hollywood sinds zijn Oscarnominatie eerder dit jaar voor Half Nelson, een film die hier deze zomer uitgaat. En ook regisseur Hoblit begeeft zich op bekend terrein: hij maakte eerder de sterke rechtbankthriller Primal Fear, het filmdebuut van Edward Norton, die er meteen een Oscarnominatie aan overhield.

Fracture is minder sterk dan Primal Fear, dat een verrassende wending aan het slot had. Bovendien wordt Fracture ook nog eens opgehouden door een overbodig zijlijntje waarin Gosling in bed belandt met een mooie advocate van zijn nieuwe kantoor. Maar desondanks is het een onderhoudende en goed gespeelde juridische thriller.

De Volkskrant: "Slimme popcornthriller (..) onderhoudend en verrassend"

In 51 zalen