Will Ferrell is in de VS momenteel een van de populairste komieken, maar in Nederland is hij nog maar nauwelijks bekend. Hij was hier dan ook voornamelijk in bijrolletjes te zien, maar zelfs die waren memorabel: denk maar aan de 'funeral crasher' in The Wedding Crashers, of de bordurende gevangene in Starsky & Hutch.

Ferrells eigen films werden in Nederland meteen naar de videotheek doorverwezen, zoals Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, en recent Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby. Zonde, want Ferrells films zijn stukken leuker dan misbaksels als Epic Movie.

Kemphanen op kunstschaatsen

Maar nu haalt dan toch eindelijk een Ferrell-komedie de bioscoop, al zal dat meer met de populariteit van ijsdansen te maken hebben. Ferrell speelt in Blades of Glory wederom een domme lomperik, die dit maal op schaatsen staat.

Deze Chazz Michaels moet wel de grootste macho van het kunstschaatsen zijn: zijn cowboyact is zwaar over the top, en het wekt evenmin verbazing dat Chazz seksverslaafd is én ooit een pornoprijs heeft gewonnen.

Zijn absolute tegenpool op het ijs is de vederlichte nichterige Jimmy MacElroy (Jon Heder, uit Napoleon Dynamite), die met zijn sierlijke pauwenact beter voldoet aan het cliché van de kunstschaatser.

Wanneer de twee rivalen op een toernooi tegen elkaar uitkomen krijgen ze precies evenveel punten en moeten ze het goud delen. Maar op het erepodium krijgen ze slaande ruzie en na dat schandaal worden de kemphanen voor de rest van hun leven gediskwalificeerd.

Jaren later werkt Jimmy in een sportzaak en Chazz bij een kindershow on ice, waar hij immer dronken het ijs op kluunt. Een vasthoudende fan van Jimmy heeft echter in de reglementen gelezen dat de gediskwalificeerde soloschaatsers nog wel als deel van een duo mogen schaatsen.

Omdat er geen tijd is om een vrouwelijke partner te vinden (een zwak punt in het script) zijn de twee tegenpolen gedwongen samen te werken, onder het motto 'fire and ice'. Hun directe concurrenten zijn een valse tweeling met een kitscherige hiphop-act.

JFK & Marilyn Monroe

Net als bij de andere Ferrell-films speelt Ferrell in Blades of Glory een arrogante winnaar die een crisis moet doormaken om te weten wat hij echt waard is. Het overkwam hem als nieuwslezer Ron Burgundy in Anchorman (a.s. maandag bij Veronica te zien) en als autocoureur Ricky Bobby in Talladega Nights (net uit op dvd).

Dat dit stramien wat sleets is maakt weinig uit voor Blades of Glory, want elke sportfilm heeft tenslotte een vergelijkbare opbouw. Blades of Glory speelt in een wereldje dat al van lulligheid aan elkaar hangt, maar gaat desondanks niet geheel aan meligheid ten onder, zoals Jack Black als worstelende monnik in Nacho Libre overkwam.

Natuurlijk heeft het allemaal weinig om het lijf, maar probeer maar eens niet te lachen wanneer Chazz' & Jimmy's rivalen opkomen met een JFK & Marilyn Monroe-act, die wordt afgerond met slaappillen. Dat zien we in Sterren Dansen op het IJs nog niet zo snel gebeuren.

Het Parool: "een reeks bijzonder komisch uitgewerkte vernederingen (..) een afwisselend brave en boertige komedie"

De Volkskrant: "de banale en beledigende grappen liggen voor het oprapen, maar Blades of Glory blijft hoffelijk tot het eind"

In 36 zalen